Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Hitowy pieczony schab w marynacie gyros. Gratka dla całej rodziny
Adam Moskal
Adam Moskal 03.04.2022 20:22

Hitowy pieczony schab w marynacie gyros. Gratka dla całej rodziny

Pieczony schab
canva/Roxiller, Getty Images

Prawdziwie smaczny aromat pieczonego schabu jest nie lada przyjemnością, za którą można wiele dać. Jednym z najlepszych sposobów na uzyskanie idealnie soczystego i pachnącego schabu, jest natarcie go mieszanką przypraw gyros i zapieczenie w piekarniku. Taka pieczeń zniknie z talerzy w kilka chwil od podania. Niżej zdradzamy przepis.

Schab pieczony w marynacie gyros jest banalnym w przygotowaniu daniem, który nie wymaga dodatkowo praktycznie żadnego wysiłku. Marynowanie i pieczenie zachodzi wszak bez konieczności czynnego udziału.

Ta wersja pieczonego schabu jest wyjątkowa nie tylko dzięki charakterystycznym przyprawom, lecz także dzięki pokrojeniu schabu w plastry i zawinięciu je w rolady. W taki sposób aromat marynaty przenika do każdego zakamarka mięsa.

Przepis na schab pieczony w marynacie gyros

Składniki:

  • 600 g schabu

  • 1 papryka

  • 2 ogórki konserwowe

  • 3 łyżki startego wędzonego żółtego sera

  • 2 łyżki ketchupu

  • 2 łyżki majonezu

  • 2 łyżeczki przyprawy gyros

  • pieprz

  • olej

Zacznij od oczyszczenia mięsa z błon i włókien, a następnie pokrojenia go na kawałki równej grubości. Rozbij je jak na schabowe, oprósz z każdej strony świeżo mielonym czarnym pieprzem, przyprawą gyros i wstaw pod przykryciem do lodówki na 3-4 godziny.

Paprykę i ogórki konserwowe posiekaj w drobną kostkę i przełóż je do miseczki. Dodaj do nich ketchup, majonez oraz świeżo tarty wędzony ser. Wymieszaj masę. Po marynowaniu wyjmij mięso z lodówki na 30 minut przed pieczeniem, żeby się ociepliło.

Na każdy plaster nałóż porcję warzywnej masy i zawiń je w rolady. Zepnij je wykałaczką. Ułóż je na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około godzinę, aż złapią mocny brązowy kolor. Podawaj z ziemniakami i surówką. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić idealnego burgera wołowego. Ten tekst pokazuje, dlaczego warto kłaść kostkę lodu na grillowane mięso.

Roladki pieczone

Źródło zdjęcia: canva/Mykola Lunov Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram