Przepyszna lwowska sałatka z przepisu Magdy Gessler. 1 składnika nikt by się nie spodziewał
Lwowska sałatka z przepisu Magdy Gessler zachwyca smakiem i aromatem. Do jej przygotowania potrzebne są między innymi buraki, marynowane podgrzybki, śledzie i jeszcze kilka składników. Kompozycja jest niezwykle aromatyczna i pożywna. Zresztą przekonajcie się o tym sami.
Tradycyjna sałatka lwowska to danie przygotowywane z buraków, marynowanych podgrzybków, ziemniaków, jabłek i ogórków kiszonych. Sałatka polana jest sosem śmietanowym. Sałatka według receptury Magdy Gessler wzbogacona jest o filety śledziowe, fasolę, kapary, a także o jeden, niecodzienny składnik, który niezwykle wzbogaca smak.
Znana restauratorka do sałatki dodaje również gotowany seler korzeniowy. Seler wzmacnia smak i aromat całego dania i doskonale łączy się z innymi składnikami. Sałatka jest pyszna i bardzo sycąca. Danie doprawione sosem z musztardy i słodkiej śmietany błyskawicznie znika z talerzy.
Lwowska sałatka buraczana jest świetnym daniem na kolację, a także na domowe uroczystości. Sałatka będzie świetnym dodatkiem do zimnej płyty i świeżego pieczywa. Sałatkę po przygotowaniu przechowuj w lodówce maksymalnie do dwóch dni.
Lwowska sałatka z przepisu Magdy Gessler
Składniki:
-
4 buraki
-
pół selera korzeniowego
-
2 ziemniaki
-
mała cebula czerwona
-
duże, soczyste jabłko
-
5 ogórków kiszonych
-
4 filety śledziowe
-
pół małego słoika kaparów
-
50 g białej fasoli
-
kilka marynowanych podgrzybków
-
2-3 łyżki musztardy
-
kilka łyżek śmietany 36%
-
sól, pieprz, cukier do smaku
Jak zrobić lwowską sałatkę buraczaną?
Seler, ziemniaki i buraki wyszoruj, ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź, obierz i pokrój w drobną kostkę. Odsącz z zalewy kapary, marynowane grzyby i fasolę. Przełóż je do miski. Filety śledziowe pokrój na mniejsze kawałki, pokrój również ogórki, cebulę i jabłko.
Wszystkie przygotowane składniki przełóż do salaterki. Śmietanę wymieszaj z musztardą tak, żeby powstał aromatyczny sos. Wlej sos do reszty składników, wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Przygotuj również kolorową sałatkę meksykańską i sałatkę ziemniaczaną . Cała rodzina będzie zachwycona.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kotlety rybno-ziemniaczane według Kuronia. Sycące, zaskakujące i niezwykle smaczne
-
Zapomnij o krajance i lanych. Wachowicz podaje rosół z innym dodatkiem
-
Aksamitny sernik na ciasteczkowym spodzie. Jego smak podkręcają 2 dodatki
Źródło: magazyn-kuchnia