Smakosze.pl Przepisy Przepyszna pasta kanapkowa z tuńczyka i ogórków kiszonych
canva/arfo, Getty Images

Przepyszna pasta kanapkowa z tuńczyka i ogórków kiszonych

23 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Pasty kanapkowe idealnie wpisują się w ramy błyskawicznego śniadania - wystarczy posmarować pastą pieczywo i posiłek gotowy. Pasta z tuńczyka i ogórka kiszonego zachwyca kontrastującymi smakami oraz aksamitną konsystencją. Niżej dokładnie krok po kroku wyjaśniamy, jak ją przygotować.

Pasta kanapkowa z tuńczyka i ogórka wyróżnia się na tle innych podobnych do niej produktów smakiem. Dzięki wykorzystaniu tuńczyka w oleju całość ma głębie, której brakuje pastom ze sklepu.

Jeśli martwisz się o ilość kalorii, zamień tuńczyka w oleju na tuńczyka w sosie własnym, a także zrezygnuj z majonezu. Do takiej pasty należy oczywiście dodać więcej jogurtu, aby ciągle miała gładką fakturę.

Przepis na pastę kanapkową z tuńczyka i ogórków kiszonych

Składniki:

  • puszka tuńczyka w oleju

  • ćwiartka cebuli

  • 3 kiszone ogórki

  • łyżka majonezu

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • pieprz czarny

Zacznij od odsączenia mięsa ryby z oleju. Przełóż je do miski i dokładnie rozdrobnij go widelcem. Ważne, aby na tym etapie uzyskać jak największą kremowość. Cebulę obierz ze skórki i posiekaj ją w kostkę.

W przypadku cebuli istotne jest posiekanie w bardzo drobną kostkę. Przełóż ją na sitko i zalej wrzątkiem, aby zmniejszyć jej ostrość. Ogórki wyciągnij z zalewy i posiekaj równie drobno, co cebulę.

Do mięsa dodaj kiszone ogórki, cebulę, majonez, jogurt oraz świeżo mielony czarny pieprz. Wymieszaj pastę równomiernie i schowaj ją do lodówki na 15 minut, aby się przegryzła. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować pastę z makreli. Ten tekst wyjawia, jak smażyć idealne sadzone jajka.

Pasta na kanapkach

Źródło zdjęcia: canva/arfo, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: poszukiwaniasmaku.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy