Przepyszna pasta kanapkowa z tuńczyka i ogórków kiszonych
Pasty kanapkowe idealnie wpisują się w ramy błyskawicznego śniadania - wystarczy posmarować pastą pieczywo i posiłek gotowy. Pasta z tuńczyka i ogórka kiszonego zachwyca kontrastującymi smakami oraz aksamitną konsystencją. Niżej dokładnie krok po kroku wyjaśniamy, jak ją przygotować.
Pasta kanapkowa z tuńczyka i ogórka wyróżnia się na tle innych podobnych do niej produktów smakiem. Dzięki wykorzystaniu tuńczyka w oleju całość ma głębie, której brakuje pastom ze sklepu.
Jeśli martwisz się o ilość kalorii, zamień tuńczyka w oleju na tuńczyka w sosie własnym, a także zrezygnuj z majonezu. Do takiej pasty należy oczywiście dodać więcej jogurtu, aby ciągle miała gładką fakturę.
Przepis na pastę kanapkową z tuńczyka i ogórków kiszonych
Składniki:
-
puszka tuńczyka w oleju
-
ćwiartka cebuli
-
3 kiszone ogórki
-
łyżka majonezu
-
2 łyżki jogurtu naturalnego
-
pieprz czarny
Zacznij od odsączenia mięsa ryby z oleju. Przełóż je do miski i dokładnie rozdrobnij go widelcem. Ważne, aby na tym etapie uzyskać jak największą kremowość. Cebulę obierz ze skórki i posiekaj ją w kostkę.
W przypadku cebuli istotne jest posiekanie w bardzo drobną kostkę. Przełóż ją na sitko i zalej wrzątkiem, aby zmniejszyć jej ostrość. Ogórki wyciągnij z zalewy i posiekaj równie drobno, co cebulę.
Do mięsa dodaj kiszone ogórki, cebulę, majonez, jogurt oraz świeżo mielony czarny pieprz. Wymieszaj pastę równomiernie i schowaj ją do lodówki na 15 minut, aby się przegryzła. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować pastę z makreli. Ten tekst wyjawia, jak smażyć idealne sadzone jajka.
Źródło zdjęcia: canva/arfo, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: poszukiwaniasmaku.blogspot.com