Przepyszna, pełna witamin kolorowa surówka na bazie porów według siostry Anastazji
Surówki są zdrowe i powinniśmy podawać je do obiadu. Tylko czasami brakuje nam na nie pomysłu. Ale od czego są Smakosze? Służymy wam pomocą i podajemy gotowy przepis na kolorową surówkę na bazie porów. Jest przepyszna i pełna witamin i została przygotowana wg. receptury siostry Anastazji.
Surówki są skarbnicą witamin, soli mineralnych i innych wartościowych składników. Dlatego powinniśmy podawać je do obiadu. I co ważne — jeść je na początku, przed mięsem i dodatkami. Wtedy nasz organizm w większym stopniu przyswoi cenne składniki.
Przygotowując surówki, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Najlepiej przyrządzać je tuż przed podaniem. Wtedy zachowają najwięcej witamin, bo te szybko się utleniają. Dobrze do nich dodać olej, oliwę lub sos z odrobiną tłuszczu. Dzięki temu lepiej przyswoimy witaminy. Sos dodajemy na samym końcu, bo to też wyjdzie surówce na dobre.
Przepyszna, pełna witamin kolorowa surówka na bazie porów wg siostry Anastazji
Składniki:
-
2 średniej wielkości pory
-
2-3 łyżki rodzynek
-
1 marchewka
-
1 jabłko
-
2 nieduże kiszone ogórki
-
2 łyżki majonezu
-
1-2 łyżki jogurtu naturalnego
-
sól, pieprz
Przygotowanie surówki
Pory oczyść z wierzchnich liści. Przekrój wzdłuż na połowę, dokładnie wymyj pod bieżącą, zimną wodą. Osącz je, pokrój w cienkie paski. Umieść na sicie, przelej wrzątkiem, osącz. Rodzynki opłucz, zalej ciepłą wodą, odstaw na 5 minut. Możesz je też umieścić na sicie, sparzyć wrzątkiem i osączyć.
Marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o średnich lub dużych oczkach. Jabłka umyj, obierz, zetrzyj na dużych oczkach. W ten sam sposób rozdrobnij ogórki kiszone.
Przygotowane składniki surówki umieść w misce, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj majonez i jogurt, wymieszaj, od razu podawaj.
Jeśli chcesz poznać przepisy na inne surówki, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. recepturę na pikantną surówkę z marchewki , a także na słodką surówkę z kapusty pekińskiej i brzoskwiń .
Źródło zdjęcia: canva/marylooo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: beszamel.se