Przepyszna sałatka z buraków na zimę
Lato sprzyja przygotowywaniu przetworów na zimę. Poza słodkimi dżemami i klasykami w stylu kiszonych ogórków warto skusić się na pyszną sałatkę z buraków. Dodatek papryki idealnie podkręca jej smak. Zdradzamy, jak ją zrobić.
Sałatka z buraków i papryki na zimę to wyborny przetwór, który zimą urozmaici letnie obiady. Proste do wykonania, a zarazem efektowne danie z pewnością stanie się jednym z Waszych ulubionych przetworów. Co będzie nam potrzebne, aby ją przygotować?
Przepis na obłędną sałatkę z buraków na zimę
Składniki:
-
2 kg buraków
-
1 kg papryki
-
4 cebule
-
1/2 szklanki octu 10%
-
1/2 szklanki cukru
-
1/2 szklanki oleju
-
1 łyżeczka soli
-
10 ziaren ziela angielskiego
-
10 liści laurowych
Sposób wykonania:
Umyj buraki, włóż do garnka, zalej wodą i ugotuj. Umyj paprykę, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę.
Zeszklij na oleju paprykę oraz cebulę. Zetrzyj na tarce o grubszych oczkach buraki. Dodaj do nich podsmażone wcześniej warzywa wraz z olejem, na którym się smażyły. Wlej ocet, wsyp cukier, sól, ziele angielskie, liście laurowe i wszystko ze sobą wymieszaj. Odstaw sałatkę na 2 godziny.
Po tym czasie napełnij umyte i wyparzone słoiki, zakręć nakrętkami i wstaw do pasteryzacji. Pasteryzuj je 10 minut aż do momentu zagotowania się wody. Po tym czasie wyjmij słoiki, obróć do góry dnem, ułóż na ściereczce i pozostaw aż do wystygnięcia. Smacznego!
Polecamy inne przepisy na wyjątkowe przetwory m.in. marynowane cukinie a'la borowiki oraz obłędne ogórki w zalewie curry.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przepisy joli