Smakosze.pl Przepisy Przepyszna szarlotka z dodatkiem dyni
canva/bhofack2, Getty Images

Przepyszna szarlotka z dodatkiem dyni

28 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ciężko znaleźć kogoś, kto z powagą mógłby powiedzieć, że nie lubi szarlotki. Ten wypiek jest tak popularny i szanowany, że można zjeść go na całym świecie. Jeśli chcesz poczuć powiew świeżości, przygotuj szarlotkę z dodatkiem dyni w farszu - dzięki niej ciasto będzie zupełnie nowym doznaniem kulinarnym.

Szarlotka to doskonały sposób, aby przygotować przepyszny słodki deser z kwaśnych jabłek, których jedzenie na surowo nie byłoby przyjemne. Jabłka dodatkowo można uprażyć zawczasu i przechowywać je w słoiku.

Dodanie dyni do farszu sprawia, że cała szarlotka staje się bardziej wyrazista i intensywniejsza w smaku. Co więcej, pomarańczowy kolor warzywa pięknie kontrastuje z barwami reszty składników.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na szarlotkę z dynią

Składniki:

  • 4 szklanki mąki

  • 8 żółtek

  • 200 g masła

  • 8 łyżek cukru pudru

  • 2 łyżki śmietany

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 12 dużych jabłek

  • 5 szklanek startej dyni

  • dwa opakowania cukru wanilinowego

Zacznij od wsypania mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia do dużej miski. Wymieszaj je ze sobą. Następnie wrzuć pokrojone zimne masło, schłodzone żółtka oraz zimną śmietanę.

Zagnieć ciasto na jednolitą masę i odłóż z niej 1/3 objętości. Jabłka dokładnie umyj, wytnij z nich gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj je z cukrem wanilinowym. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.

Na pergaminie rozłóż większą część ciasta i dociśnij go do formy. Nakłuj je widelcem i rozsyp równomiernie starte jabłka oraz dynię . Mniejszy kawałek ciasta porwij na fragmenty i ułóż je na górze. Piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Smacznego. Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

Szarlotka

Źródło: canva/TesaPhotography, pixabay

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: obzarciuch.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy