Przepyszna zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
Zupa pomidorowa to absolutny szlagier, który bardzo często gości na naszych stołach. Latem warto postawić na jej cudowną sezonową wersję. W roli głównej: oczywiście pomidory, które chyba nigdy nie smakują tak wspaniale jak w sierpniu.
Zupa pomidorowa to jedno z tych dań, które przynajmniej raz w tygodniu goszczą na naszych stołach. Ilu szefów kuchni, tyle sposobów na jej przyrządzenie. Niedawno zdradzaliśmy Wam jak "pomidorówkę" gotuje Magda Gessler oraz Karol Okrasa . Dziś zachęcamy Was do przygotowania sezonowej wersji tego dania.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Składniki:
-
kilogram pomidorów
-
1 cebula
-
500 ml wywaru jarzynowego lub drobiowego
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżeczka cukru
-
100 g makaronu
Sposób wykonania:
Do dużego garnka włóż pokrojone pomidory oraz cebulę. Zagotuj, przykryj i duś warzywa pod przykryciem przez godzinę, od czasu do czasu mieszając.
Przelej zupę przez sito do drugiego garnka i przetrzyj pozostawiając na sicie jedynie resztki pestek i skórek. Dodaj do zupy bulion i zagotuj. Następnie dopraw ją solą i cukrem oraz wrzuć makaron, zagotuj.
Gotuj zupę pomidorową przez kilka lub kilkanaście minut, dopóki makaron będzie odpowiednio miękki, od czasu do czasu możesz ją zamieszać. Zupę możesz dodawać z samym makaronem lub np. ze śmietanką i świeżą natką pietruszki. Smacznego!
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kwestia smaku