Łatwy sposób na puszyste kotlety mielone
Kotlety mielone to klasyk, który często gości na naszych stołach. Sprawdzony przepis sprawi, że zawsze wyjdą one idealnie soczyste i puszyste, a dodatek aromatycznego tymianku idealnie podkręci ich smak.
Kotlety mielone należą do dań, które bardzo często pojawiają się w naszym menu. Jak je przyrządzić, aby były idealnie pulchne i soczyste, a przy tym niebywale aromatyczne? Polecamy najlepszy przepis!
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Łatwy sposób na puszyste kotlety mielone
Składniki:
kilogram mięsa mielonego
2 jajka
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 sucha bułka
100 ml mleka
100 g bułki tartej
2 łyżeczki tymianku i majeranku
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Umyj mięso. Zalej bułkę mlekiem i odciśnij. Wymieszaj ze sobą bułkę i zmielone mięso. Obierz i posiekaj drobno cebulę oraz czosnek i podsmaż je na tłuszczu, a następnie dodaj do mięs
Dopraw masę mięsną majerankiem i tymiankiem oraz solą i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie wyrób ją ręką, a następnie wbij do niej jajka i dalej wyrabiaj.
Zwilżonymi dłońmi podziel wyrobione mięso na porcje. Deskę posyp bułką tartą i obtocz w niej kotlety. Rozgrzej na patelni olej i smaż je z obu stron na złoty kolor! Smacznego!
Na naszej stronie znajdziesz również wiele innych ciekawych przepisów na kotlety m.in. wyjątkowe staropolskie schabowe oraz nietypowe kotlety z brokuła.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: wielkie żarcie