Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Łatwy sposób na puszyste kotlety mielone
Monika Dec
Monika Dec 15.08.2021 02:00

Łatwy sposób na puszyste kotlety mielone

Projekt bez tytułu - 2021-08-15T171140.518
canva/Olga Kriger

Kotlety mielone to klasyk, który często gości na naszych stołach. Sprawdzony przepis sprawi, że zawsze wyjdą one idealnie soczyste i puszyste, a dodatek aromatycznego tymianku idealnie podkręci ich smak.

Kotlety mielone należą do dań, które bardzo często pojawiają się w naszym menu. Jak je przyrządzić, aby były idealnie pulchne i soczyste, a przy tym niebywale aromatyczne? Polecamy najlepszy przepis!

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Łatwy sposób na puszyste kotlety mielone

Składniki:

  • kilogram mięsa mielonego

  • 2 jajka

  • 2 cebule

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 sucha bułka

  • 100 ml mleka

  • 100 g bułki tartej

  • 2 łyżeczki tymianku i majeranku

  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Umyj mięso. Zalej bułkę mlekiem i odciśnij. Wymieszaj ze sobą bułkę i zmielone mięso. Obierz i posiekaj drobno cebulę oraz czosnek i podsmaż je na tłuszczu, a następnie dodaj do mięs

Dopraw masę mięsną majerankiem i tymiankiem oraz solą i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie wyrób ją ręką, a następnie wbij do niej jajka i dalej wyrabiaj.

Zwilżonymi dłońmi podziel wyrobione mięso na porcje. Deskę posyp bułką tartą i obtocz w niej kotlety. Rozgrzej na patelni olej i smaż je z obu stron na złoty kolor! Smacznego!

Na naszej stronie znajdziesz również wiele innych ciekawych przepisów na kotlety m.in. wyjątkowe staropolskie schabowe oraz nietypowe kotlety z brokuła.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: wielkie żarcie

Zapraszamy na nasz Instagram