Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-08-15T171140.518

canva/Olga Kriger

Łatwy sposób na puszyste kotlety mielone

15 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Kotlety mielone to klasyk, który często gości na naszych stołach. Sprawdzony przepis sprawi, że zawsze wyjdą one idealnie soczyste i puszyste, a dodatek aromatycznego tymianku idealnie podkręci ich smak.

Kotlety mielone należą do dań, które bardzo często pojawiają się w naszym menu. Jak je przyrządzić, aby były idealnie pulchne i soczyste, a przy tym niebywale aromatyczne? Polecamy najlepszy przepis!

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Łatwy sposób na puszyste kotlety mielone

Składniki:

  • kilogram mięsa mielonego

  • 2 jajka

  • 2 cebule

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 sucha bułka

  • 100 ml mleka

  • 100 g bułki tartej

  • 2 łyżeczki tymianku i majeranku

  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Jajecznica z cukinią

Jajecznica z dodatkiem cukinii po włosku - idealna na lato

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Umyj mięso. Zalej bułkę mlekiem i odciśnij. Wymieszaj ze sobą bułkę i zmielone mięso. Obierz i posiekaj drobno cebulę oraz czosnek i podsmaż je na tłuszczu, a następnie dodaj do mięs

Dopraw masę mięsną majerankiem i tymiankiem oraz solą i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie wyrób ją ręką, a następnie wbij do niej jajka i dalej wyrabiaj.

Zwilżonymi dłońmi podziel wyrobione mięso na porcje. Deskę posyp bułką tartą i obtocz w niej kotlety. Rozgrzej na patelni olej i smaż je z obu stron na złoty kolor! Smacznego!

Na naszej stronie znajdziesz również wiele innych ciekawych przepisów na kotlety m.in. wyjątkowe staropolskie schabowe oraz nietypowe kotlety z brokuła.

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: wielkie żarcie

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

placki

Przepisy

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >
biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >