Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-08-15T171140.518

canva/Olga Kriger

Łatwy sposób na puszyste kotlety mielone

15 Sierpnia 2021

(Ostatnia zmiana: 27 Sierpnia 2021)

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Kotlety mielone to klasyk, który często gości na naszych stołach. Sprawdzony przepis sprawi, że zawsze wyjdą one idealnie soczyste i puszyste, a dodatek aromatycznego tymianku idealnie podkręci ich smak.

Kotlety mielone należą do dań, które bardzo często pojawiają się w naszym menu. Jak je przyrządzić, aby były idealnie pulchne i soczyste, a przy tym niebywale aromatyczne? Polecamy najlepszy przepis!

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Łatwy sposób na puszyste kotlety mielone

Składniki:

  • kilogram mięsa mielonego

  • 2 jajka

  • 2 cebule

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 sucha bułka

  • 100 ml mleka

  • 100 g bułki tartej

  • 2 łyżeczki tymianku i majeranku

  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Jajecznica z cukinią

Jajecznica z dodatkiem cukinii po włosku - idealna na lato

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Umyj mięso. Zalej bułkę mlekiem i odciśnij. Wymieszaj ze sobą bułkę i zmielone mięso. Obierz i posiekaj drobno cebulę oraz czosnek i podsmaż je na tłuszczu, a następnie dodaj do mięs

Dopraw masę mięsną majerankiem i tymiankiem oraz solą i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie wyrób ją ręką, a następnie wbij do niej jajka i dalej wyrabiaj.

Zwilżonymi dłońmi podziel wyrobione mięso na porcje. Deskę posyp bułką tartą i obtocz w niej kotlety. Rozgrzej na patelni olej i smaż je z obu stron na złoty kolor! Smacznego!

Na naszej stronie znajdziesz również wiele innych ciekawych przepisów na kotlety m.in. wyjątkowe staropolskie schabowe oraz nietypowe kotlety z brokuła.

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: wielkie żarcie

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

faszerowane pieczarki

Przepisy

Proste, tanie i smaczne faszerowane pieczarki - cudowna przekąska dla całej rodziny

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealna na zimowy obiad zupa brokułowo- serowa

Czytaj więcej >
kotlety z kurczaka

Przepisy

Lepsze niż schabowe i mielone razem wzięte cudne kotlety słoneczne

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna wołowina po chińsku - powiew Azji w Twojej kuchni

Czytaj więcej >
schab z morelami

Przepisy

Cudownie soczysty pieczony schab nadziewany suszonymi morelami

Czytaj więcej >
ciasto black forrest

Przepisy

Najlepszy przepis na kultowe, uwielbiane ciasto "Czarny las"

Czytaj więcej >