Smakosze.pl
Magda Gessler i jej zupa pomidorowa

Jan Bielecki/East News; Canva / arfo

Najpyszniejsza zupa pomidorowa według samej Magdy Gessler

21 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Zupa pomidorowa może być przygotowana na wiele sposobów. Okazuje się, że Magda Gessler wzbogaca swój specjał o kontrowersyjny dodatek. Mowa o soku pomidorowym. Za jego sprawa zupa smakuje jeszcze lepiej.

Nie da się ukryć, że zupa pomidorowa zalicza się do swojskich klasyków, które często goszczą na polskich stołach. Z pewnością warto sięgnąć po przepis od najsłynniejszej restauratorki. Magda Gessler stawia na niekonwencjonalne rozwiązanie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Fantastyczna zupa pomidorowa według przepisu Magdy Gessler

Zupa pomidorowa bez wątpienia może zostać uznana za kulinarny szlagier. Wszystko dzięki jej niepowtarzalnym walorom smakowym. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na niedrogą zupę pomidorową.

Tym razem wypróbujemy recepturę od samej Magdy Gessler. Mało kto spodziewałby się, że restauratorka dodaje do niej sok pomidorowy. Zupa w tej odsłonie w mgnieniu oka zniknie z talerzy. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 1 l soku pomidorowego

  • 1 l bulionu

  • 2 marchewki

  • pietruszka

  • kawałek selera

  • cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • sól

  • pieprz

  • bazylia

  • tymianek

  • lubczyk

  • śmietana

Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami pod kruszonką

CZYTAJ DALEJ

Jak Magda Gessler przyrządza zupę pomidorową?

Na początku obieramy warzywa. Marchewki kroimy na mniejsze kawałki. Jedną z nich najlepiej podzielić na plasterki. Cebulę opalamy na kuchence lub suchej patelni. Warzywa umieszczamy w garnku i gotujemy w bulionie. Warto wypróbować niezawodny przepis na tę bazę pod zupy.

Wywar wzbogacamy o posiekany czosnek i przyprawy. Gotujemy go na małym ogniu przez kilkanaście minut. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy również sok pomidorowy. Zupa jest już prawie gotowa.

Kilka łyżek gorącej pomidorówki mieszamy ze śmietaną. Następnie zabielamy nasz specjał. Zupa pomidorowa w tej odsłonie z pewnością wywoła zachwyt domowników. Prośby o dokładkę są niemal pewne.

Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

Canva / fotek

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: O2

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jak zrobić najlepsze naleśniki z serem babci Kasi?

Przepisy

Jak zrobić najlepsze naleśniki z serem babci Kasi? Przepis dla każdego

Czytaj więcej >
Jak zrobić idealny smażony bób?

Przepisy

Jak zrobić idealny smażony bób? Zdradzamy genialną recepturę

Czytaj więcej >
Najdoskonalszy sok warzywny

Przepisy

Najdoskonalszy sok warzywny. Smaczna porcja witamin

Czytaj więcej >
Kultowy coleslaw z kalafiora

Przepisy

Kultowy coleslaw z kalafiora. Nietypowa, zachwycająca wersja uwielbianej surówki

Czytaj więcej >
Prosty sposób na domowy cukier waniliowy

Przepisy

Prosty sposób na domowy cukier waniliowy. Sekretny składnik wielu wypieków

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszysty omlet po cesarsku. Śniadaniowy przysmak z Austrii

Czytaj więcej >