Smakosze.pl
Magda Gessler i jej zupa pomidorowa

Jan Bielecki/East News; Canva / arfo

Najpyszniejsza zupa pomidorowa według samej Magdy Gessler

12 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Zupa pomidorowa może być przygotowana na wiele sposobów. Okazuje się, że Magda Gessler wzbogaca swój specjał o kontrowersyjny dodatek. Mowa o soku pomidorowym. Za jego sprawa zupa smakuje jeszcze lepiej.

Nie da się ukryć, że zupa pomidorowa zalicza się do swojskich klasyków, które często goszczą na polskich stołach. Z pewnością warto sięgnąć po przepis od najsłynniejszej restauratorki. Magda Gessler stawia na niekonwencjonalne rozwiązanie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Fantastyczna zupa pomidorowa według przepisu Magdy Gessler

Zupa pomidorowa bez wątpienia może zostać uznana za kulinarny szlagier. Wszystko dzięki jej niepowtarzalnym walorom smakowym. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na niedrogą zupę pomidorową.

Tym razem wypróbujemy recepturę od samej Magdy Gessler. Mało kto spodziewałby się, że restauratorka dodaje do niej sok pomidorowy. Zupa w tej odsłonie w mgnieniu oka zniknie z talerzy. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 1 l soku pomidorowego

  • 1 l bulionu

  • 2 marchewki

  • pietruszka

  • kawałek selera

  • cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • sól

  • pieprz

  • bazylia

  • tymianek

  • lubczyk

  • śmietana

Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami pod kruszonką

CZYTAJ DALEJ

Jak Magda Gessler przyrządza zupę pomidorową?

Na początku obieramy warzywa. Marchewki kroimy na mniejsze kawałki. Jedną z nich najlepiej podzielić na plasterki. Cebulę opalamy na kuchence lub suchej patelni. Warzywa umieszczamy w garnku i gotujemy w bulionie. Warto wypróbować niezawodny przepis na tę bazę pod zupy.

Wywar wzbogacamy o posiekany czosnek i przyprawy. Gotujemy go na małym ogniu przez kilkanaście minut. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy również sok pomidorowy. Zupa jest już prawie gotowa.

Kilka łyżek gorącej pomidorówki mieszamy ze śmietaną. Następnie zabielamy nasz specjał. Zupa pomidorowa w tej odsłonie z pewnością wywoła zachwyt domowników. Prośby o dokładkę są niemal pewne.

Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

Canva / fotek

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: O2

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ekspresowo przygotować lane faworki?

Czytaj więcej >