Przepyszne gołąbki z mięsem i kalafiorem. Niecodzienny farsz zrobi furorę wśród domowników
Przygotujcie przepyszne gołąbki z mięsem i kalafiorem. Nasz niecodzienny farsz z pewnością zrobi furorę wśród domowników. Nie znajdą w nim bowiem ryżu, a jedynie kawałeczki delikatnego kalafiora. Dzięki temu dodatkowi zmieni się smak gołąbków i staną się mniej kaloryczne. Podajcie je na przykład z ugotowanymi ziemniakami.
My Polacy kochamy gołąbki za ich doskonały smak i pożywność. Danie to kojarzy nam się z domową kuchnią mamy lub babci. Najpopularniejsze u nas gołąbki, to te nadziewane mielonym mięsem i ryżem. Dziś jednak przygotujemy farsz na gołąbki z kalafiorem zamiast ryżu. Smak nadal będzie wspaniały, a gołąbki staną się mniej kaloryczne.
Przepis na gołąbki z mięsem i kalafiorem
Składniki:
-
1 główka młodej kapusty
-
1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
-
1 średniej wielkości kalafior
-
1 duża cebula
-
1 łyżka masła
-
1 ząbek czosnku
-
sól, pieprz
-
1 szklanka bulionu
Przygotowanie gołąbków faszerowanych kalafiorem
Kapustę oczyść z wierzchnich liści, wytnij z niej głąb. Włóż ją do garnka z wrzątkiem i gotuj kilka minut na małym ogniu, aż liście staną się elastyczne.
Kapustę ostrożnie wyjmij z gorącej wody, osącz, wystudź, zdejmij z niej pojedyncze liście. Z każdego liścia zetnij zgrubiały nerw.
Kalafior oczyść, podziel na różyczki, rozdrobnij przy użyciu malaksera lub drobno posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle.
Do mielonego mięsa dodaj kalafior i cebulę oraz zmiażdżony ząbek czosnku, trochę soli i pieprzu. Wymieszaj dokładnie farsz.
Porcje przygotowanego farszu kładź na liściach kapusty i formuj z nich gołąbki. Gołąbki ułóż ścisło w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu. Podlej bulionem, piecz ok. 45 minut w 180 st. C.
W naszym serwisie znajdziesz przepis na gołąbki z mięsem z rosołu , a także na gołąbki z ziemniakami i twarogiem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Aksamitny makaron w sosie z warzywami od Tomasza Strzelczyka. Szybki i tani obiad
-
Soczyste kotlety mielone z kapustą kiszoną. Idealne połączenie smaków
Źródło: smaczniemi