Przepyszne kotlety schabowe według specjalnej receptury. Za wspaniałym smakiem stoi wyjątkowa marynata
Proponujemy przepyszne kotlety schabowe, które przygotujecie według specjalnej receptury. Za ich wspaniałym smakiem stoi wyjątkowa marynata. Zrobicie ją, rozgniatając w moździerzu kilka składników. Potem trzeba nimi natrzeć mięso, odstawić na godzinę i usmażyć. Efekt przerośnie wasze oczekiwania.
Kotlety schabowe to jedna z niezawodnych propozycji obiadowych. Raz, że wszyscy je lubią, dwa, że zawsze się udają. Oczywiście można je przygotować na wiele sposobów. Dziś proponujemy zamarynować schabowe w mieszance aromatycznych przypraw i ziół. Dzięki temu uzyskają niepowtarzalny smak. Poznajcie dokładną recepturę na pyszną marynatę.
Wyjątkowa receptura na kotlety schabowe
Składniki:
-
4 plastry schabu
-
2 jagody jałowca
-
4-5 ziaren ziela angielskiego
-
1 łyżeczka nasion kminku
-
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
-
szczypta cząbru
-
sól, pieprz
-
4 listki laurowe
-
2 łyżki mąki
-
1 jajko
-
tarta bułka do panierowania
-
smalec do smażenia
Przygotowanie aromatycznych schabowych
Plastry mięsa opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Każdy rozbij równomiernie kuchennym młotkiem, oprósz solą i pieprzem.
W moździerzu umieść jagody jałowca, ziele angielskie, kminek, czosnek i cząber. Składniki rozgnieć na proszek, natrzyj nim mięso.
Kotlety ułóż w miseczce, obłóż listkami laurowymi, przykryj. Odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie usuń listki laurowe, a na patelni rozgrzej smalec. Kotlety panieruj w mące, jajku i w tartej bułce. Kładź je na patelnię ze smalcem i smaż, aż będą z obu stron rumiane.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na schabowe w orientalnym wydaniu , a także na schabowe po lubelsku .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kuroń zdradził sekret doskonałego ciasta na pizzę. Smakuje lepiej niż z drogich restauracji
-
Babciny przepis na dżem z agrestu. W sklepie takiego nie dostaniesz
Źródło: e-ksiazkakucharska