Smakosze.pl Przepisy Przepyszny deser z galaretką i malinami - ideał na lato
canva.com/Olga Kriger

Przepyszny deser z galaretką i malinami - ideał na lato

30 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Jednym z najlepszych sposobów na ochłodę w czasie lata jest zjedzenie deseru galaretkowego - w tym wypadku malinowego. Przepis jest banalnie prosty, a ilość pracy minimalna. Co więcej, galaretka jest wyjątkowo orzeźwiająca.

Latem mamy zdecydowanie mniejszy apetyt. Nie chcemy jeść zbyt ciężko, ponieważ wysokie temperatury i tak wystarczająco mocno nas męczą. Dlatego lekkie posiłki i desery są na wagę złota.

Jednym z takich deserów jest poniższa galaretka, którą każdy może z łatwością przygotować. Potrzeba do niej jedynie kilku łatwo dostępnych produktów, a większość pracy wykonuje za nas lodówka.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na malinowy deser z galaretką

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Składniki:

  • 700 ml wrzątku

  • 1 malinowa galaretka

  • 1 galaretka przezroczysta truskawkowo-waniliowa

  • 450 g malin

  • świeża mięta

Zacznij od wlania do dwóch naczyń po 200 i 500 ml wrzątku. W mniejszej miseczce rozpuść galaretkę malinową, a w większej truskawkowo-waniliową. Gdy całkowicie się rozpuszczą, odstaw do wystudzenia.

Mniej więcej 300 g malin dokładnie umyj i zblenduj je blenderem. Gdy będa miały gładką konsystencję, przepuść owoce przez sitko, aby pozbyć się pestek. Mus wymieszaj z galaretką malinową.

Przelej mus z galaretką do pucharków i wstaw do lodówki, aby stężały. Na galaretce ułóż maliny i zalej je przezroczystą galaretką. Po stężeniu w lodówce, ozdób desery liśćmi mięty. Smacznego.

Galaretka
undefined

Źródło: canva.com/Redrafts, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wszystkiegoslodkiego.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy