Smakosze.pl Przepisy Przepyszny, puszysty sernik zrobisz w chwilę. Potrzebujesz tylko 3 składników
canva/bhofack2

Przepyszny, puszysty sernik zrobisz w chwilę. Potrzebujesz tylko 3 składników

16 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Poznaj przepis na przepyszny, puszysty sernik. Zrobisz go dosłownie w chwilę, a potrzebujesz do tego celu tylko trzech składników — białej czekolady, jajek i serka. Trzeba je jedynie wymieszać i wstawić na pół godziny do piekarnika. Prostszego ciasta nigdy nie robiłeś.

Czy ktoś z was nie lubi sernika? Takiego lekkiego, puszystego i rozpływającego się w ustach? No właśnie, chyba nie ma takich łasuchów. Jeśli więc macie w swoich zapasach białą czekoladę, twaróg sernikowy i kilka jajek wpadnijcie na chwilę do kuchni, a już po niespełna godzinie będziecie mogli się cieszyć wybornym sernikiem.

Jak zrobić puszysty sernik z trzech składników?

Składniki:

  • 250 g białej czekolady

  • 5 dużych jajek

  • 250 g serka śmietankowego

Przygotowanie szybkiego sernika

Czekoladę połam na kawałki, umieść w metalowej miseczce, zawieś ją nad garnkiem z gotującą się wodą. Podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści.

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Przestudzoną czekoladę zmiksuj z serkiem i żółtkami.

Do masy serowo-czekoladowej dodaj ubite białka, całość delikatnie wymieszaj łyżką lub szpatułką.

Niedużą tortownicę natłuść masłem i wysyp tartą bułką lub wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę serową. Piecz 15 minut w 170 st. C, a potem jeszcze 15 minut w 160 st. C.

Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim sernik jeszcze na 15 minut. Ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić esami-floresami z białej czekolady.

Po więcej pomysłów na pyszne serniki zapraszamy do naszego serwisu. Sprawdźcie, jak zrobić sernik kokosowy , a także, jak przygotować sernik japoński .

biała czekolada
canva/Monkey Business Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: o2.pl

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy