Smakosze.pl
Jak długo smażyć kotlety schabowe?

canva/GMVozd

Jak długo smażyć kotlety schabowe? Wyjaśniamy krok po kroku

16 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Niejeden smakosz na początku swojej kulinarnej przygody zastanawiał się jak długo smażyć kotlety schabowe. Odpowiedź na to pytanie nie jest oczywista i zależy od wielu czynników. Jednym z nich jest stopień rozbicia mięsa. Warto zrobić to dość cienko — łatwiej będzie uzyskać soczysty specjał.

Nasze babcie wiedzą, jak długo smażyć kotlety schabowe. Odpowiednio przygotowane mięso wcale nie wymaga długiego czasu obróbki termicznej. Cienki, pokryty panierką rarytas będzie gotowy szybciej niż grubsze kawałki.

Ile czasu gotować kukurydzę?

Ile czasu gotować kukurydzę? Przez 1 błąd ziarna będą twarde i łykowate

CZYTAJ DALEJ

Jak długo smażyć kotlety schabowe? Odpowiedź nie jest oczywista

Wydawać by się mogło, że sprawa jest dość oczywista — mięso panierujemy i smażymy, aż będą gotowe. Tymczasem takie podejście jest prostą drogą do uzyskania suchego i twardego kotleta, który nikomu nie będzie smakował.

Schab przed smażeniem należy dobrze rozbić. Najlepiej wykorzystać do tego celu tłuczek z kratką i delikatnie uderzać w mięso, aż uzyskamy sznycel o grubości około 5 mm. Dzięki temu zabiegowi nie tylko łatwiej będzie go przyrządzić, ale też stanie się miękki i soczysty.

Panierka też nie powinna być zbyt gruba. Warto zadbać o dobre osuszenie mięsa przed jej wykonaniem poprzez obtoczenie go w mące. Dopiero potem zanurzamy mięso w jajku i bułce. Tak przygotowane kotlety mogą trafić na patelnię z dużą ilością rozgrzanego oleju. Po 2 minutach smażenia na średnim ogniu z każdej strony powinny być rumiane i chrupiące.

Kotlety schabowe warto marynować

Marynowanie doda mięsu jeszcze więcej smaku i soczystości. Można je zanurzyć w mleku z dodatkiem pieprzy i posiekanej cebuli. Minimalny czas marynowania to 2 godziny. Warto później solidnie natrzeć mięso solą i rozdrobnionym czosnkiem.

Po inne pomysły na marynaty zajrzyjcie na naszą stronę. W tym przepisie zdradzamy jak do jej zrobienia wykorzystać majonez. Ten natomiast zdradza sekret kotletów schabowych przyrządzanych z dodatkiem piwa.

Wiemy, jak długo smażyć kotlety schabowe

canva/Image Professionals GmbH

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary, beszamel.se

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

masa na kotlety mielone

Porady

Czy do kotletów mielonych należy dodawać jajka? Odpowiedź nie jest oczywista

Czytaj więcej >
ogórki do kiszenia

Porady

Używasz wody z kranu robiąc ogórki kiszone? 1 błąd i będą do wyrzucenia

Czytaj więcej >

Porady

Jak błyskawicznie obrać czosnek? Mamy świetne patenty

Czytaj więcej >

Porady

Co można zrobić z łupinami orzechów laskowych? Mają wiele zastosowań

Czytaj więcej >
Jak przechowywać fasolkę szparagową?

Porady

Jak przechowywać fasolkę szparagową? 1 sposób sprawi, że będzie dłużej świeża

Czytaj więcej >
Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę?

Porady

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę? Stara metoda była genialna

Czytaj więcej >