Wyjątkowy, królewski sernik kokosowy. Smakuje niczym słynne praliny
Sernik na bazie twarogu i mascarpone jest smakowitym i aksamitnym w odbiorze wypiekiem. Przełamując tę delikatną słodycz nutami kokosa i kruchą bezą z dodatkiem kokosowych wiórków przygotujecie wykwintny deser, który w smaku podobny będzie do Raffaello. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis.
Serniki są jednym z częściej wybieranych ciast. Krakowski czy baskijski — niezależnie od dodatków deser skradnie niejedno serce. Królewski specjał z kokosową bezą i śmietanką z aromatycznego owocu, który tym razem wam proponujemy, spodoba się nawet najbardziej wybrednym łasuchom. Skusicie się?
Przepis na wyśmienity sernik kokosowy
Składniki na spód:
200 g wafelków kokosowych lub śmietankowych
30 g masła
5 łyżek mielonych migdałów bez skórek
6 łyżek wiórków kokosowych
Składniki na masę serową:
po 500 g twarogu półtłustego i mascarpone
1,5 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 jaj
2 żółtka
śmietanka z 1 puszki mleka kokosowego o masie 400 g
1 łyżeczka aromatu migdałowego
Składniki na bezę kokosową:
120 g cukru
2 białka
100 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
2 łyżki cukru
100 g śmietany 18%
Przygotowanie spodu:
Masło roztapiamy na małej patelni lub w rondelku. Wafelki wyjmujemy z opakowania i niedbale je kruszymy. Dodajemy do nich migdały oraz masło i starannie mieszamy.
Masą wykładamy dno zabezpieczonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm. Wyrównujemy wierzch, a następnie posypujemy go wiórkami kokosowymi. Całość w stawiamy do lodówki.
Przygotowanie masy serowej i pieczenie deseru:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza. Mielimy twaróg w maszynce do mięsa, najlepiej trzykrotnie. Łączymy go z mascarpone przy pomocy miksera. Następnie — nie przerywając miksowania — dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier oraz cukier wanilinowy.
Gdy powstanie gładka masa, stopniowo dodajemy jajka i żółtka — sztuka po sztuce, za każdym razem mieszając twaróg tylko do połączenia się składników. Wlewamy śmietankę kokosową powstałą w schłodzonym mleku kokosowym oraz aromat migdałowy.
Gotową masę wykładamy na wyjęty z lodówki spód i przenosimy do piekarnika. Po kwadransie pieczenia zmniejszamy temperaturę do 120 stopni Celsjusza i pieczemy przez godzinę.
W połowie tego czasu owijamy boki formy potrójną warstwą folii aluminiowej. Na 10 minut przed końcem natomiast wierzch ciasta pokrywamy wymieszaną ze sobą śmietaną i cukrem.
Przygotowanie bezy i dopiekanie sernika:
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając do nich cukier. Miksujemy piane jeszcze 2-3 minuty po zakończeniu wsypywania, aby piana wyszła błyszcząca. Łączymy ją z mąką ziemniaczaną i na koniec z wiórkami kokosowymi.
Tak przygotowaną bezą pokrywamy sernik i pieczemy go przez kolejne 30 minut w 120 stopniach Celsjusza. Ponownie obniżamy nastawę piekarnika — tym razem na 90 stopni Celsjusza. Suszymy bezę przez pół godziny.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Całkowicie wystudzony sernik wstawiamy do lodówki, po uprzednim usunięciu folii aluminiowej i obręczy tortownicy. Po kilku godzinach podajemy. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Arx0nt
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kwestiasmaku