Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyjątkowy, królewski sernik kokosowy. Smakuje niczym słynne praliny

Wyjątkowy, królewski sernik kokosowy. Smakuje niczym słynne praliny

Wyjątkowy, królewski sernik kokosowy
canva/Solstizia

Sernik na bazie twarogu i mascarpone jest smakowitym i aksamitnym w odbiorze wypiekiem. Przełamując tę delikatną słodycz nutami kokosa i kruchą bezą z dodatkiem kokosowych wiórków przygotujecie wykwintny deser, który w smaku podobny będzie do Raffaello. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis.

Serniki są jednym z częściej wybieranych ciast. Krakowski czy baskijski — niezależnie od dodatków deser skradnie niejedno serce. Królewski specjał z kokosową bezą i śmietanką z aromatycznego owocu, który tym razem wam proponujemy, spodoba się nawet najbardziej wybrednym łasuchom. Skusicie się?

Przepis na wyśmienity sernik kokosowy

Składniki na spód:

  • 200 g wafelków kokosowych lub śmietankowych

  • 30 g masła

  • 5 łyżek mielonych migdałów bez skórek

  • 6 łyżek wiórków kokosowych

Składniki na masę serową:

  • po 500 g twarogu półtłustego i mascarpone

  • 1,5 szklanki cukru

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 5 jaj

  • 2 żółtka

  • śmietanka z 1 puszki mleka kokosowego o masie 400 g

  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego

Składniki na bezę kokosową:

  • 120 g cukru

  • 2 białka

  • 100 g wiórków kokosowych

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 2 łyżki cukru

  • 100 g śmietany 18%

Przygotowanie spodu:

Masło roztapiamy na małej patelni lub w rondelku. Wafelki wyjmujemy z opakowania i niedbale je kruszymy. Dodajemy do nich migdały oraz masło i starannie mieszamy.

Masą wykładamy dno zabezpieczonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm. Wyrównujemy wierzch, a następnie posypujemy go wiórkami kokosowymi. Całość w stawiamy do lodówki.

Przygotowanie masy serowej i pieczenie deseru:

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza. Mielimy twaróg w maszynce do mięsa, najlepiej trzykrotnie. Łączymy go z mascarpone przy pomocy miksera. Następnie — nie przerywając miksowania — dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier oraz cukier wanilinowy.

Gdy powstanie gładka masa, stopniowo dodajemy jajka i żółtka — sztuka po sztuce, za każdym razem mieszając twaróg tylko do połączenia się składników. Wlewamy śmietankę kokosową powstałą w schłodzonym mleku kokosowym oraz aromat migdałowy.

Gotową masę wykładamy na wyjęty z lodówki spód i przenosimy do piekarnika. Po kwadransie pieczenia zmniejszamy temperaturę do 120 stopni Celsjusza i pieczemy przez godzinę.

W połowie tego czasu owijamy boki formy potrójną warstwą folii aluminiowej. Na 10 minut przed końcem natomiast wierzch ciasta pokrywamy wymieszaną ze sobą śmietaną i cukrem.

Przygotowanie bezy i dopiekanie sernika:

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając do nich cukier. Miksujemy piane jeszcze 2-3 minuty po zakończeniu wsypywania, aby piana wyszła błyszcząca. Łączymy ją z mąką ziemniaczaną i na koniec z wiórkami kokosowymi.

Tak przygotowaną bezą pokrywamy sernik i pieczemy go przez kolejne 30 minut w 120 stopniach Celsjusza. Ponownie obniżamy nastawę piekarnika — tym razem na 90 stopni Celsjusza. Suszymy bezę przez pół godziny.

Po tym czasie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Całkowicie wystudzony sernik wstawiamy do lodówki, po uprzednim usunięciu folii aluminiowej i obręczy tortownicy. Po kilku godzinach podajemy. Smacznego.

Królewski sernik kokosowy jest przepyszny
Królewski sernik kokosowy jest przepyszny

Źródło zdjęcia: canva/Arx0nt

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku