Przepyszny syrop z mięty do słoików na zimę. Hit wśród przetworów
Poznajcie przepis na przepyszny syrop z mięty do słoików na zimę. Jest on prawdziwym hitem wśród przetworów, bo robi się go prosto i szybko, a jest smaczny i aromatyczny. Taki syrop można dodać do napojów zimnych i gorących, a także do deserów. Szybkie orzeźwienie gwarantowane.
Syrop z mięty można kupić gotowy. Zwykle jest bardziej zielony, niż to przewidziała natura. Ale i w smaku jest wyraźniejszy i taki jakby mniej naturalny. Czemu więc samemu nie zrobić domowego, miętowego syropu? O tej porze roku w wielu ogródkach mięta rośnie jak szalona. Można ją więc przerobić na coś smacznego, co z pewnością zimą będzie cieszyło nasze podniebienia.
Przepis na syrop z mięty na zimę
Składniki:
-
duży pęczek mięty (ok. 20 gałązek)
-
1 l wody
-
25 dag cukru
-
2 cytryny
Przygotowanie syropu z mięty do słoików
Gałązki mięty przebierz, dokładnie opłucz, osusz. Wodę wlej do sporego garnka. Dodaj cukier, skórkę otartą z połowy cytryny i sok wyciśnięty z dwóch cytryn. Wodę zagotuj.
Gdy syrop zagotuje się, zdejmij go z ognia i do garnka włóż gałązki mięty. Wciśnij je, by całe znalazły się pod syropem. Garnek przykryj, odstaw na dobę.
Syrop przecedź, przelewając go przez sito. Gałązki mięty odciśnij przy pomocy łyżki. Wyciśnięty z nich syrop również przecedź. Gałązki wyrzuć.
Syrop zagotuj, gorący rozlej do niedużych butelek i słoików. Od razu szczelnie je zakręć, wystudź i wynieś w chłodne, ciemne miejsce.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na syrop z rumianku , a także na syrop z liści brzozy .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Sprawdzona metoda na gotowanie jajek na twardo. Zawsze się udaje, skorupka nigdy nie pęka
-
Niebywałe co Strzelczyk dodaje do omleta z 4 jaj. Składniki odbierają mowę, są tak pyszne
Źródło: swojskiejedzonko