Smakosze.pl Przepisy Przepyszny syrop z mięty do słoików na zimę. Hit wśród przetworów
canva/Patrick McCarty, peredniankina

Przepyszny syrop z mięty do słoików na zimę. Hit wśród przetworów

19 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Poznajcie przepis na przepyszny syrop z mięty do słoików na zimę. Jest on prawdziwym hitem wśród przetworów, bo robi się go prosto i szybko, a jest smaczny i aromatyczny. Taki syrop można dodać do napojów zimnych i gorących, a także do deserów. Szybkie orzeźwienie gwarantowane.

Syrop z mięty można kupić gotowy. Zwykle jest bardziej zielony, niż to przewidziała natura. Ale i w smaku jest wyraźniejszy i taki jakby mniej naturalny. Czemu więc samemu nie zrobić domowego, miętowego syropu? O tej porze roku w wielu ogródkach mięta rośnie jak szalona. Można ją więc przerobić na coś smacznego, co z pewnością zimą będzie cieszyło nasze podniebienia.

Przepis na syrop z mięty na zimę

Składniki:

  • duży pęczek mięty (ok. 20 gałązek)

  • 1 l wody

  • 25 dag cukru

  • 2 cytryny

Przygotowanie syropu z mięty do słoików

Gałązki mięty przebierz, dokładnie opłucz, osusz. Wodę wlej do sporego garnka. Dodaj cukier, skórkę otartą z połowy cytryny i sok wyciśnięty z dwóch cytryn. Wodę zagotuj.

Gdy syrop zagotuje się, zdejmij go z ognia i do garnka włóż gałązki mięty. Wciśnij je, by całe znalazły się pod syropem. Garnek przykryj, odstaw na dobę.

Syrop przecedź, przelewając go przez sito. Gałązki mięty odciśnij przy pomocy łyżki. Wyciśnięty z nich syrop również przecedź. Gałązki wyrzuć.

Syrop zagotuj, gorący rozlej do niedużych butelek i słoików. Od razu szczelnie je zakręć, wystudź i wynieś w chłodne, ciemne miejsce.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na syrop z rumianku , a także na syrop z liści brzozy .

miętowy napój
canva/Soniacri

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: swojskiejedzonko

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy