Przerabiam jabłka na mus do szarlotki. Dzięki temu składnikowi smakuje wyjątkowo
Czy lubicie jeść szarlotkę? To jedno z najbardziej ulubionych ciast Polaków. Swój smak ten wypiek zawdzięcza jabłkom, które są nieodzownym składnikiem pysznej szarlotki. Jak przyrządzić mus z jabłek do tego ciasta? Polecam sprawdzony sposób.
Szarlotka, czyli niebo w gębie
Szarlotkę można przygotować na wiele sposobów. Podajemy ją na kruchym spodzie, z marcepanem, z budyniem, z bezą, czy posypaną cukrem pudrem. Jednak zawsze w tym pysznym cieście jest jeden stały element, czyli jabłka. Bez nich szarlotki nie ma.
Warto zaznaczyć, że szarlotka i jabłecznik to dwa różne ciasta. Szarlotkę przygotowujemy na kruchym spodzie z jabłkami w formie musu lub uprażonymi. Natomiast jabłecznik może być zrobiony na cieście drożdżowym lub francuskim. Tu jabłka mogą być surowe.
Jakie jabłka są najlepsze do szarlotki?
Do szarlotki idealnie nadają się słodko-kwaśne odmiany jabłek. Dlatego, gdy chcesz upiec to ciasto, kup antonówkę, papierówkę lub szarą renetę. Dokładnie obejrzyj jabłka i wybierz te bez uszkodzeń i plam . Świecąca skórka jabłka wcale nie oznacza, że jest ono świeże.
Takie jabłko wcześniej mogło być polerowane lub woskowane. W jaki sposób przygotować najlepszy mus do szarlotki? Mam na to pyszny i sprawdzony sposób. Dodaję goździki do jabłek, a moja szarlotka ma wyjątkowy smak.
Jak zrobić mus do szarlotki?
Składniki:
- 2 kg jabłek
- ½ szklanki wody
- ¾ szklanki cukru
- sok z cytryny
- cynamon do smaku
- 5 goździków
Jabłka umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka z cukrem i odrobiną wody. Skrop je sokiem z cytryny. Dzięki temu jabłka nie ściemnieją.
Następnie dodaj resztę cukru, cynamon i goździki. Duś pod przykryciem około 20 minut na małym ogniu. Pamiętaj o częstym mieszaniu. Przełóż do wyparzonych słoików, zamknij, postaw do góry dnem. Mus do szarlotki jest już gotowy . Pisaliśmy o szarlotce, którą szybko zrobisz. Podawaliśmy przepis na szarlotkę bez piekarnika.
Źródło: gotujmy.pl