Smakosze.pl

Screen z filmu na kanale YouTube kitchen tips

Podpaliłam zatyczkę od oleju i wbiłam w nią wykałaczkę. Powód zaskoczył całą rodzinę, teraz robią tak samo

15 Września 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Używanie oleju bywa kłopotliwe. Bardzo często, gdy próbowałam dodać go tylko trochę, butelka wcale nie ułatwiała mi zadania. Na szczęście znalazłam prosty trik, który pomaga dozować produkt znacznie wygodniej.
 

Sztuczka z zakrętką od oleju

Otwór w butelce oleju jest dość spory. Chwila nieuwagi wystarczy, by, zamiast wlać niewielką ilość tłuszczu, dodać go do potrawy całkiem sporo. Nim jednak zdecydujecie się na zakup specjalnych opakowań, zerknijcie na prostą sztuczkę, która rozwiąże problem.

Wystarczą zaledwie dwa narzędzia — zapalniczka i wykałaczka — i chwila uważnej pracy. Gdy po raz pierwszy spróbowałam byłam w szoku. Co trzeba zrobić? Zdradzam w dalszej części artykułu.

olej rzepakowy wydozujesz z łatwością.jpg
canva/shironagasukujira

Dozownik do oleju zrobicie sami

Odpowiednie uformowanie zakrętki od butelki oleju wcale nie jest trudne. Praktyczny dozownik uzyskamy poprzez ogrzanie korka płomieniem zapalniczki i wykonanie w nim otworu przy pomocy wykałaczki.

Podgrzany plastik z łatwością zmienia kształt, więc dzióbek powstanie w kilka chwil. Uważajcie tylko by nie poparzyć palców, a na koniec obetnijcie namiar wystającego plastiku. Teraz wlewanie niewielkich ilości oleju będzie niesamowicie proste.

Olej nie tylko do sałatek

Są tłuszcze, których podgrzewać się nie powinno. Olej lniany, słonecznikowy czy z pestek dyni lub winogron powinny być wykorzystywane jedynie do przyrządzania sosów sałatkowych. Smażenie potraw zdecydowanie korzystniej będzie prowadzić na oleju rzepakowym lub oliwie z oliwek w wersji rafinowanej.

W tym artykule podpowiadamy, jakie jeszcze tłuszcze można wykorzystać do smażenia . Ten natomiast wyjaśnia, czy zdrowsze jest masło czy margaryna . Odpowiedź na to pytanie wcale nie jest oczywista.

Wlanie oleju będzie proste.jpg
canva/zeljkosantrac
zagadka z chlebem

Ta zagadka sprawia problemy większości dorosłych. Sprawdź, czy potrafisz podać prawidłową odpowiedź

CZYTAJ DALEJ
kiwi

Weź kiwi i wbij w nie mieszadełko do miksera. Szkoda, że nikt mi tego nie pokazał wcześniej

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >

Porady

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >

Porady

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >

Porady

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >

Porady

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >