Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ostatnio nie jadam ogórkowej i pomidorowej. Zupa z tego warzywa bije je na głowę
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 15.09.2023 19:32

Ostatnio nie jadam ogórkowej i pomidorowej. Zupa z tego warzywa bije je na głowę

zupa z cukinii
YouTube/@zdroweprzepisy8

Moimi ulubionymi zupami była ogórkowa i pomidorowa. Jednak odkąd wypróbowałam przepis na pyszną zupę z tego sezonowego warzywa, nie robię już żadnej innej. Polecam doskonały przepis na zupę z warzywa, które jest jednym ze smaków lata. Wiecie, o jakie warzywo chodzi?

Cukinia, czyli smak lata

Cukinia kojarzy nam się z latem i pysznym smakiem. Warto pamiętać, że sezon na cukinie wciąż trwa. Sięgnijmy, więc po to warzywo, bo oprócz tego, że świetnie smakuje, to jest wyjątkowo zdrowe. Jedzenie cukinii doskonale wpływa na nasz układ trawienny i dostarcza nam niezłej porcji błonnika.

Odkąd dostałam przepis na zupę z cukinii, to często ją gotuje. Jest smaczna, zdrowa i pożywna. Można ją łatwo przygotować. Polecam doskonały przepis na zupę z cukinii. Jest pełna też innych warzyw. 

cukinia
Canva/MSPhotographic
Uwielbiany przez miliony program znika z anteny TVN. Media właśnie przekazały wiadomość

Jak zrobić zupę z cukinii?

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 2 bataty
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 ostra papryka
  • olej słonecznikowy
  • 1 pietruszka
  • 200 ml śmietany 10%
  • sól
  • pieprz

Cebulę kroimy i wrzucamy do garnka na rozgrzany olej, marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy też do garnka z cebulą. Bataty kroimy w średnią kostkę i też dorzucamy do garnka. Mieszamy i przystępujemy do krojenia cukinii.

Dodajemy ją do garnka z warzywami. Wrzucamy drobno pokrojoną ostrą paprykę, mieszamy i dolewamy wodę. Gotujemy 20 minut. Siekamy natkę pietruszki. Gdy warzywa będą miękkie to wszystko blendujemy. 

Śmietana, czyli podkreśl smak zupy cukiniowej

Po zmiksowaniu zupy dolewamy do garnka śmietanę. Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec dorzucamy natkę pietruszki. Zupa z cukinii jest już gotowa do podania. 

Zupa jest smaczna i bardzo sycąca. Sprzyja też odchudzaniu. Można ją jeść samą lub z dodatkiem pieczywa lub grzanek. Przygotowuję ją często, bo smakuje mi nawet bardziej od ogórkowej i pomidorowej, które bardzo lubię. Pisaliśmy o kopytkach z cukinii. Radziliśmy, jak zrobić cukinię po meksykańsku. 

zupa z cukinii
YouTube/@zdroweprzepisy8

Źródło: YouTube/@zdroweprzepisy8