Smakosze.pl

YouTube/@zdroweprzepisy8

Ostatnio nie jadam ogórkowej i pomidorowej. Zupa z tego warzywa bije je na głowę

15 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Moimi ulubionymi zupami była ogórkowa i pomidorowa. Jednak odkąd wypróbowałam przepis na pyszną zupę z tego sezonowego warzywa, nie robię już żadnej innej. Polecam doskonały przepis na zupę z warzywa, które jest jednym ze smaków lata. Wiecie, o jakie warzywo chodzi?

Cukinia, czyli smak lata

Cukinia kojarzy nam się z latem i pysznym smakiem. Warto pamiętać, że sezon na cukinie wciąż trwa. Sięgnijmy, więc po to warzywo, bo oprócz tego, że świetnie smakuje, to jest wyjątkowo zdrowe. Jedzenie cukinii doskonale wpływa na nasz układ trawienny i dostarcza nam niezłej porcji błonnika.

Odkąd dostałam przepis na zupę z cukinii, to często ją gotuje. Jest smaczna, zdrowa i pożywna. Można ją łatwo przygotować. Polecam doskonały przepis na zupę z cukinii. Jest pełna też innych warzyw. 

cukinia
Canva/MSPhotographic
Ramówka TVN się zmienia

Uwielbiany przez miliony program znika z anteny TVN. Media właśnie przekazały wiadomość

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić zupę z cukinii?

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 2 bataty
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 ostra papryka
  • olej słonecznikowy
  • 1 pietruszka
  • 200 ml śmietany 10%
  • sól
  • pieprz

Cebulę kroimy i wrzucamy do garnka na rozgrzany olej, marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy też do garnka z cebulą. Bataty kroimy w średnią kostkę i też dorzucamy do garnka. Mieszamy i przystępujemy do krojenia cukinii.

Dodajemy ją do garnka z warzywami. Wrzucamy drobno pokrojoną ostrą paprykę, mieszamy i dolewamy wodę. Gotujemy 20 minut. Siekamy natkę pietruszki. Gdy warzywa będą miękkie to wszystko blendujemy. 

Śmietana, czyli podkreśl smak zupy cukiniowej

Po zmiksowaniu zupy dolewamy do garnka śmietanę. Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec dorzucamy natkę pietruszki. Zupa z cukinii jest już gotowa do podania. 

Zupa jest smaczna i bardzo sycąca. Sprzyja też odchudzaniu. Można ją jeść samą lub z dodatkiem pieczywa lub grzanek. Przygotowuję ją często, bo smakuje mi nawet bardziej od ogórkowej i pomidorowej, które bardzo lubię. Pisaliśmy o kopytkach z cukinii. Radziliśmy, jak zrobić cukinię po meksykańsku.  

zupa z cukinii
YouTube/@zdroweprzepisy8

Źródło: YouTube/@zdroweprzepisy8

Sztuczka z zakrętką od oleju

Podpaliłam zatyczkę od oleju i wbiłam w nią wykałaczkę. Powód zaskoczył całą rodzinę, teraz robią tak samo

CZYTAJ DALEJ
Surówka z dyni i cukinii

Czekam cały rok żeby zrobić tę surówkę. Takiej nie widziałam w żadnej restauracji

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >