Smakosze.pl Przepisy Przy nich placki ziemniaczane wypadają blado. Główny składnik kupisz w warzywniaku za kilka złotych
Fot. Shutterstock/Maddas

Przy nich placki ziemniaczane wypadają blado. Główny składnik kupisz w warzywniaku za kilka złotych

22 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Lubisz klasyczne placki ziemniaczane? W takim razie pokochasz te, które znajdziesz w poniższym przepisie. Podstawą jest tanie warzywo, które niesłusznie pomijamy podczas zakupów Ciekawa, o czym mowa? Koniecznie czytaj dalej.

Placki ziemniaczane to przeszłość

Chyba każdy uwielbia placki ziemniaczane. A przynajmniej ja nie znam nikogo, kto by ich nie lubił. Są fantastyczne, bo smakują zarówno na słodko, jak i na słono. W połączeniu z mięsnym sosem smakują wybornie.

Smak placków ziemniaczanych znamy już na wylot. A gdyby tak zastąpić ziemniaki czymś zupełnie innym? Poproś panią w warzywniaku o białą rzodkiew i przekonaj się, co można z niej upichcić. Nieprędko wrócisz do tarcia kartofli na placki.

biała rzodkiew.jpg
Fot. Canva/pilipphoto

Taką pieczeń podam na Wielkanoc zamiast schabu. Goście będą mogli uwierzyć, co jest w środku

Zamiast ziemniaków weź to warzywo

W tym przepisie, jak wspomniałem na początku, ziemniaki będą zastąpione innym warzywem . I to znacznie lepszym, bo o bardziej wyrazistym smaku. Jest nim - biała rzodkiew. Nie dziw, bo z tego warzywa wyjdą naprawdę pyszne placki. Będą lekko ostre, ale nie martw się, smak na pewno ci się spodoba. W dodatku to warzywo kosztuje grosze i dostaniesz je w każdym warzywniaku. Poniżej umieściłem listę ze wszystkimi potrzebnymi składnikami.

Składniki:

  • 1 kg białej rzodkwi
  • 70 g mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 40 g żółtego sera w kostce
  • pieprz
  • sól

Przepis na placki z rzodkwi

Rzodkiew obierz i umyj. Następnie zetrzyj ją na dużych oczkach tarki. Startą rzodkiew odsącz i umieść na sitku. Posyp solą i zostaw na kilka minut. Po tym czasie ponownie ja wyciśnij i przełóż do dużej miski.

Dodaj do niej pokrojoną w małą kostkę cebulę oraz wsyp mąkę i wbij jajko. Wsyp starty ser żółty oraz odrobinę pieprzu i soli. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na jednolitą masę.

Na patelni rozgrzej olej. Następnie nakładaj na nią odrobinę ciasta i formuj z nich placuszki. Smaż z dwóch stoi do zarumieniania się ich na złoty kolor. Na koniec odsącz je z nadmiaru tłuszczu i gotowe.

tarcie.jpg
Fot. Canva/HandmadePictures
Weszłam do Biedronki po drobiazg, a wyszłam z zakupami na Wielkanoc. Ze wszystkim zmieściłam się w ok. 100 złotych
To ciasto jest prawdziwym hitem w moim domu. Nikt mi nie wierzy, że w ogóle nie wymaga pieczenia
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy