To ciasto jest prawdziwym hitem w moim domu. Nikt mi nie wierzy, że w ogóle nie wymaga pieczenia
Czy we własnej kuchni można wyczarować deser, jak z cukierni? Oczywiście, o ile ma się odpowiedni przepis. Poniżej znajdziesz sposób na moje ulubione ciasto bez pieczenia. Jest tak dobre, że najlepiej od razu zrobisz dwie porcje.
Najlepsze ciasto bez pieczenia
W moim domu ten smakołyk uchodzi za najlepsze ciasto. Rodzina uwielbia połączenie kremu kakaowego oraz słodkich malin. Ja również lubię to ciasto, ale nie tylko za jego smak, ale też łatwość przygotowanie. Robię się je szybko, łatwo, a co najważniejsze nie trzeb używać piekarnika.
Poniżej znajdziesz listę składników oraz przepis i sama przekonasz się, że to ciasto bez pieczenia robi się bajecznie łatwo. Nie zwlekaj, tylko sprawdź, co będzie ci potrzebne i zaczynamy.
Domowe zioła i warzywa zawsze na wyciągnięcie ręki. To ostatni moment na założenie swojego ogródka Koi nerwy, leczy gardło i poprawia urodę. Wszystko, co warto wiedzieć o rumiankuCo będziesz potrzebowała?
Wszystkie potrzebne produkty znajdziesz na liście poniżej. Tylko żadnego nie pomijają, bo każdy z nich gwarantuje niezwykły smak tego ciasta. Podobny przepis znajduje się na kanale Obfite jedzenie, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonych malin (ok. 300 g)
- 25 g skrobi kukurydzianej
- 60 g cukru
- 70 g sera ricotta
- 20 g kakao
- 70 ml śmietanki 30%
- 100 g biszkoptów Savoiardi (jak do Tiramisu)
- 20 g skondensowanego mleka
- odrobina soku z cytryny
- 100 ml naturalnego soku pomarańczowego
Przepis na ciasto bez pieczenia
Do garnka przełóż rozmrożone maliny. Wlej sok z cytryny i wsyp cukier. Wymieszaj składniki, jednocześnie rozgniatając owoce.
Wsyp skrobię kukurydzianą i ponownie wymieszaj. Podgrzewaj na małym ogniu do momentu zgęstnienia, cały czas mieszając.
Gęstą masę przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia. Do drugiej miski włóż ser ricotta oraz skondensowane mleko. Wymieszaj, a po chwili wlej śmietankę.
Za pomocą miksera ubij na gęstą i sztywną masę. Dodaj kakao i ponownie wymieszaj.
Biszkopty zamocz w soku pomarańczowym. Część z nich ułóż na spodzie prostokątnej formy do pieczenia. Przykryj je połową masy z malin i równomiernie ją rozprowadź.
Na malinach ułóż drugą warstwę z biszkoptów. Na nią wyłóż pozostałą masę malinową. Na koniec wyłóż krem kakaowy i równomiernie go rozprowadź. Tak przygotowane ciasto umieść na 1 godzinę w lodówce. Po tym czasie krój je na kawałki i podawaj gościom. Sprawdź, czego nie dodawać do święconki oraz poznaj przepis na szybki i tani obiad.