Smakosze.pl Przepisy Puszysta jajecznica bez tłuszczu. Zdrowe i pyszne śniadanie
canva/milanfoto

Puszysta jajecznica bez tłuszczu. Zdrowe i pyszne śniadanie

28 kwietnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Macie ochotę na zdrowe i pyszne śniadanie? Proponujemy puszystą jajecznicę bez tłuszczu. Mamy najlepszy patent na jej przygotowanie. Nie będzie wam potrzebna ani kropla oleju, ani odrobina masła. Dzięki temu poranny posiłek dostarczy wam energii bez zbędnych kalorii.

Jajecznica to jedno z prostszych dań, jakie można przyrządzić z jajek. Jednak można ją przygotować na wiele sposobów. Zwykle smaży się ją na maśle lub oleju, dodaje trochę boczku lub szynki. Za sprawą tych dodatków jajecznica zamienia się w bardzo kaloryczne danie.

Jeśli jednak chcecie wyciągnąć z jajek, tylko to, co najlepsze, a więc ich odżywcze składniki, zrezygnujcie z dodawania tłuszczu. Zapraszamy was na poranną jajecznicę na parze. Będzie puszysta i lekka dla żołądka.

Puszysta jajecznica bez tłuszczu

Składniki:

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka mleka

  • sól, pieprz

Przygotowanie jajecznicy

Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka roztrzep widelcem lub trzepaczką z odrobiną mleka i soli.

W garnku zagotuj niedużą ilość wody. Włóż do niego najlepiej metalową miskę, tak by nie dotykała lustra wody.

Do ogrzanej miski wlej białka, podgrzewaj całość, aż białka się zetną. Dodaj wtedy wymieszane żółtka, całość zamieszaj i chwilę podgrzej, by żółtka lekko się ścięły.

Jajecznicę oprósz solą i pieprzem. Jeśli chcesz, przed podaniem możesz ją posypać posiekanym szczypiorkiem. W naszym serwisie znajdziecie też przepis na jajecznicę na maślance , a także na jajecznicę z serkiem śmietankowym .

jajko
jajko

Źródło zdjęcia: canva/Rodolfo Santos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy