Wyjątkowy przepis na pieróg biłgorajski. Przysmak prosto z Lubelszczyzny
Pieróg biłgorajski jest tradycyjnym daniem z Lubelszczyzny, które dawniej przyrządzano jedynie przy większych uroczystościach. Warto spróbować tego wybornego specjału, który konsystencją przypomina pasztet. Z odrobiną mleka smakuje wyśmienicie. Skusicie się?
Pieróg biłgorajski, jak sama nazwa wskazuje, swoje korzenie ma w okolicy miejscowości z Biłgoraj. Wyrób, nazywany także krupniakiem to pyszny pieczony specjał z kaszy gryczanej, twarogu i ziemniaków, który w 2005 roku został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych.
Ten przypominający pasztet można wypiekać na dwa sposoby — bez i z drożdżową skórką. Proponujemy wam wyśmienitą recepturę na tę pierwszą odsłonę, zwaną tez pierogiem łysym. Przygotowanie nie zajmie wam dużo czasu, a smak zdecydowanie wart jest zachodu.
Przepis na wyśmienity pieróg biłgorajski
Składniki:
750 g tłustego twarogu
500 g ziemniaków
500 g kaszy gryczanej
300 g masła
250 ml śmietany 18%
5 jaj
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ziemniaki obieramy i myjemy. Gotujemy je osolonej wodzie, odcedzamy. Następnie rozgniatamy przy pomocy praski, dodając masło.
Kaszę gryczaną także gotujemy do miękkości. Łączymy ją z ziemniakami oraz z rozdrobnionym przy pomocy widelca twarogiem. Wbijamy jaja i dodajemy śmietanę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą — chcemy uzyskać jednolitą masę.
Doprawiamy ją solą oraz pieprzem, a następnie przenosimy do trzech wyłożonych pergaminem keksówek. Pieczemy przez godzinę. Smacznego.
Po inne przepisy zw wykorzystaniem kaszy gryczanej zajrzyjcie na naszą stronę. Ten artykuł zdrada sprawdzony sposób na mazurskie gołąbki. W tym natomiast znajdziecie recepturę na obłędne kotlety z dodatkiem pieczarek sera i szczypiorku.
Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić soczystą wątróbkę z grilla? Prosty i skuteczny sposób
Idealnie soczysta i aromatyczna pierś z kurczaka z grilla. Nie ma lepszej
Źródło: przyslijprzepis, wikipedia