Puszyste naleśniki na bazie bananów. Słodka przekąska dla całej rodziny
Zastanawiacie się, co zrobić jutro dzieciom na śniadanie? Będzie ich święto, więc warto pokusić się o coś specjalnego. Z pewnością posmakują im puszyste naleśniki na bazie bananów. Są delikatne i szybko znikają z talerzyków. Ot taka idealna, słodka przekąska dla całej rodziny.
Naleśniki smakują o każdej porze dnia. Można je zjeść na śniadanie, kolację, podwieczorek, a nawet obiad. Wszystko zależy od tego, z czym je podamy i czym nadziejemy. Na obiad warto je posmarować sycącym farszem np. z mięsa, grzybów czy sera i warzyw.
Jeśli jednak chodzi o dzieci, bo jutro wypada właśnie ich święto, raczej wybiorą te ze słodkimi dodatkami. Do nich doskonale będzie pasować bananowe ciasto. Przygotowanie naleśniki możecie polać miodem, słodką śmietanką lub posypać pokrojonymi owocami.
Przepis na naleśniki bananowe
Składniki na 6-7 naleśników:
-
10 łyżek mąki pszennej
-
2 jajka
-
pół łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 szklanka mleka
-
szczypta soli
-
2 łyżki oleju
-
1 dobrze dojrzały banan
-
olej do smażenia
Przygotowanie naleśników z bananem
Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, proszek do pieczenia, mleko, sól i olej. Mikserem lub rózgą rozmieszaj gładkie, niezbyt gęste ciasto naleśnikowe.
Banan obierz ze skórki, pokrój na kawałki, a potem rozgnieć je widelcem lub zblenduj. Otrzymaną papkę dodaj do ciasta, wymieszaj.
Patelnię teflonową rozgrzej, posmaruj olejem. Wylej na nią porcję ciasta, rozprowadź ją równomiernie po patelni, wykonując nią koliste ruchy. Usmaż złociste naleśniki.
Proponowany sposób podania
Na każdym naleśniki połóż plasterki banana i złóż go na cztery lub zroluj. Podawaj polane śmietanką lub jogurtem greckim i miodem.
Po więcej inspiracji na pyszne naleśniki zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziecie tu np. przepis na naleśniki na maślance , a także na naleśniki pistacjowe .
Źródło zdjęcia: canva/notabene Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak podawać ser halloumi? Przysmak cieszy się coraz większą popularnością
-
Hitowe ogórki małosolne na sucho według przepisu Tomasza Strzelczyka. Szybciej się nie da
-
Lżejsze od klasycznych pieczone pączki. Mniej kalorii bez utraty smaku
Źródło: portalpszczelarski