Smakosze.pl
canva/Yana Gayvoronskaya, screen z filmu Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

canva/Yana Gayvoronskaya, screen z filmu Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Hitowe ogórki małosolne na sucho według przepisu Tomasza Strzelczyka. Szybciej się nie da

1 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Ogórki małosolne na sucho według przepisu Tomasza Strzelczyka to pomysł na błyskawiczne przetwory. Już po kilkunastu godzinach ogórki będą gotowe do jedzenia, a ich smak oczaruje każdego. Sprawdź, jak zrobić hitowe ogórki małosolne przepisu Tomasza Strzelczyka, zachwyty gwarantowane.

Na wideoblogu Tomasza Strzelczyka możemy znaleźć wiele ciekawych przepisów. Jednym z nich jest właśnie sposób na ogórki małosolne, które już po 8-10 godzinach będą nadawały się do jedzenia. Jest to niewątpliwie najszybszy sposób na przygotowanie wyraźnych w smaku i chrupiących pikli.

Kalafior od Strzelczyka

Przepyszny kalafior w cieście według przepisu Tomasza Strzelczyka

CZYTAJ DALEJ

Ogórki małosolne doskonale sprawdzą się jako dodatek do zimnej płyty, sałatek i wielu dań głównych, np. pieczonego i grillowanego mięsa. Pikle na sucho znacznie skracają czas przygotowania, nie musimy robić zalewy, studzić, pasteryzować. Jedyne, czego potrzebujemy, to ogórki, aromatyczne dodatki i większe woreczki foliowe, np. z zapinaniem strunowym.

Do ogórków tradycyjnie dodajemy koper, czosnek, sól niejodowaną, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Jeśli chcesz, aby pikle były bardziej pikantne, dodaj również mieloną papryczkę chili.

Jeśli szukasz pomysłu na szybkie, jednogarnkowe danie z patelni- tu poznasz przepis Tomasza Strzelczyka na patelnię rolnika, czyli ziemniaki z boczkiem, kiełbasą i aromatycznymi ziołami, prosto i pysznie.

Przepis na ogórki małosolne na sucho

Składniki:

  • 1,5 kg mniejszych ogórków gruntowych

  • 3 łyżki soli kamiennej niejodowanej

  • 3 szczypty mielonej papryczki chili (opcjonalnie)

  • pęczek koperku

  • 6 dużych ząbków czosnku

  • 3 liście laurowe

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • 3 szczypty pieprzu

Dodatkowo:

  • 3 większe woreczki foliowe, np. strunowe (w każdym musi zmieścić się 500 g ogórków)

Jak zrobić ogórki małosolne na sucho?

Ogórki umyj, osusz i odetnij końcówki, następnie podziel ogórki na 3 porcje po 500 g i każdą z nich przełóż do woreczka foliowego. Do każdej porcji wsyp 1 łyżkę soli i po szczypcie chili, jeśli lubisz lekko pikantne ogórki.

Posiekaj pęczek koperku, podziel na 3 części i każdą porcję przełóż do woreczka. Czosnek obierz, posiekaj i również rozłóż do 3 worków z ogórkami.

Dodaj również po 1 liściu laurowym, po 2 ziarna ziela angielskiego i po szczypcie pieprzu. Każdy worek zawiąż tak, aby było w środku trochę powietrza.

Worki z ogórkami przemieszaj i wstaw do lodówki na 8-10 godzin, co jakiś czas ponownie pomieszaj całą porcją, aby przyprawy równomiernie rozprowadziły się na ogórkach, smacznego.

Ogórki małosolne

Źródło zdjęcia: canva/ Nikolay_Donetsk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/ youtube.com

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kultowa zupa owocowa

Przepisy

Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >