Lżejsze od klasycznych pieczone pączki. Mniej kalorii bez utraty smaku
Pączki nie należą do lekkich deserów. Przygotowanie ich w piekarniku może jednak sprawić, że nie będą aż tak obciążające. Zrobienie ich też jest nieco prostsze niż w przypadku wyrobów smażonych. Zdecydowanie warto się skusić — zjemy z przyjemnością, a bliscy będą zachwyceni słodką przekąską. Spróbujecie?
Po pączki najchętniej sięgamy w Tłusty Czwartek. Obok faworków, są jednym z bardziej popularnych słodyczy tego dnia. Jeśli jednak macie na nie chęć poza „sezonem”, a na myśl o smażeniu rarytasu chcecie zrezygnować, koniecznie sprawdźcie nasza nową recepturę. Lekki i pyszny deser jest na wyciągnięcie ręki.
Przepis na smakowite pączki z pieca
Składniki:
1 szklanka ciepłego mleka
500 g mąki pszennej typu 550
100 g masła
50 g świeżych drożdży
100 g cukru
4 żółtka
Dodatki:
ulubiony dżem do nadziewania
cukier puder lub lukier do dekoracji
skórka pomarańczowa do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Masło topimy na niewielkiej patelni. Odstawiamy do przestudzenia. W rondelku delikatnie podgrzewamy mleko. Wsypujemy do niego łyżeczkę cukru. Dodajemy również pokruszone drożdże i kilka łyżek mąki. Mieszamy do czasu, aż zaczyn nie będzie miał grudek.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 do 20 minut. W garnku zagotowujemy wodę. W misce umieszczamy żółtka wraz z pozostałą częścią cukru i przenosimy ja nad podgrzany płyn. Całość miksujemy przez 10 minut.
Pozostałą mąkę przesiewamy do dużej miski i łączymy z wyrośniętym rozczynem oraz masą z żółtek. Dłońmi ostrożnie wyrabiamy ciasto. Partiami wlewamy masło. Gdy zakończymy przyrządzanie masy na pączki, przykrywamy ją i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut.
Ciasto rozwałkowujemy na obsypanym dodatkową mąką blacie. Wycinamy z niego krążki o średnicy 8 cm, a na każdym z nich umieszczamy łyżeczkę dżemu. Zaklejamy brzegi i formujemy kulki.
Pączki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pozostawiamy na pół godziny. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Pieczemy rarytas przez 15 minut. Po ostudzeniu lukrujemy lub obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/wideonet
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty patent na pyszne domowe kabanosy. Lepsze niż ze sklepu
Którą stroną tłuczka najlepiej rozbijać mięso? Wyjaśniamy czym się różnią
Prosty sposób na jajka na miękko. Już zawsze ugotujesz je idealnie
Źródło: kuchnia.wp