Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lżejsze od klasycznych pieczone pączki. Mniej kalorii bez utraty smaku

Lżejsze od klasycznych pieczone pączki. Mniej kalorii bez utraty smaku

Lżejsze od klasycznych pieczone pączki
canva/tarantula697

Pączki nie należą do lekkich deserów. Przygotowanie ich w piekarniku może jednak sprawić, że nie będą aż tak obciążające. Zrobienie ich też jest nieco prostsze niż w przypadku wyrobów smażonych. Zdecydowanie warto się skusić — zjemy z przyjemnością, a bliscy będą zachwyceni słodką przekąską. Spróbujecie?

Po pączki najchętniej sięgamy w Tłusty Czwartek. Obok faworków, są jednym z bardziej popularnych słodyczy tego dnia. Jeśli jednak macie na nie chęć poza „sezonem”, a na myśl o smażeniu rarytasu chcecie zrezygnować, koniecznie sprawdźcie nasza nową recepturę. Lekki i pyszny deser jest na wyciągnięcie ręki.

Przepis na smakowite pączki z pieca

Składniki:

  • 1 szklanka ciepłego mleka

  • 500 g mąki pszennej typu 550

  • 100 g masła

  • 50 g świeżych drożdży

  • 100 g cukru

  • 4 żółtka

Dodatki:

  • ulubiony dżem do nadziewania

  • cukier puder lub lukier do dekoracji

  • skórka pomarańczowa do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Masło topimy na niewielkiej patelni. Odstawiamy do przestudzenia. W rondelku delikatnie podgrzewamy mleko. Wsypujemy do niego łyżeczkę cukru. Dodajemy również pokruszone drożdże i kilka łyżek mąki. Mieszamy do czasu, aż zaczyn nie będzie miał grudek.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 do 20 minut. W garnku zagotowujemy wodę. W misce umieszczamy żółtka wraz z pozostałą częścią cukru i przenosimy ja nad podgrzany płyn. Całość miksujemy przez 10 minut.

Pozostałą mąkę przesiewamy do dużej miski i łączymy z wyrośniętym rozczynem oraz masą z żółtek. Dłońmi ostrożnie wyrabiamy ciasto. Partiami wlewamy masło. Gdy zakończymy przyrządzanie masy na pączki, przykrywamy ją i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut.

Ciasto rozwałkowujemy na obsypanym dodatkową mąką blacie. Wycinamy z niego krążki o średnicy 8 cm, a na każdym z nich umieszczamy łyżeczkę dżemu. Zaklejamy brzegi i formujemy kulki.

Pączki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pozostawiamy na pół godziny. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Pieczemy rarytas przez 15 minut. Po ostudzeniu lukrujemy lub obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego.

Pączki z pieca są znakomite
Pączki z pieca są znakomite

Źródło zdjęcia: canva/wideonet

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp