Smakosze.pl
Lżejsze od klasycznych pieczone pączki

canva/tarantula697

Lżejsze od klasycznych pieczone pączki. Mniej kalorii bez utraty smaku

1 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Pączki nie należą do lekkich deserów. Przygotowanie ich w piekarniku może jednak sprawić, że nie będą aż tak obciążające. Zrobienie ich też jest nieco prostsze niż w przypadku wyrobów smażonych. Zdecydowanie warto się skusić — zjemy z przyjemnością, a bliscy będą zachwyceni słodką przekąską. Spróbujecie?

Po pączki najchętniej sięgamy w Tłusty Czwartek. Obok faworków, są jednym z bardziej popularnych słodyczy tego dnia. Jeśli jednak macie na nie chęć poza „sezonem”, a na myśl o smażeniu rarytasu chcecie zrezygnować, koniecznie sprawdźcie nasza nową recepturę. Lekki i pyszny deser jest na wyciągnięcie ręki.

Wystrzałowe pierogi z kaszą gryczaną

Wystrzałowe pierogi z kaszą gryczaną. Lubelski przysmak

CZYTAJ DALEJ

Przepis na smakowite pączki z pieca

Składniki:

  • 1 szklanka ciepłego mleka

  • 500 g mąki pszennej typu 550

  • 100 g masła

  • 50 g świeżych drożdży

  • 100 g cukru

  • 4 żółtka

Dodatki:

  • ulubiony dżem do nadziewania

  • cukier puder lub lukier do dekoracji

  • skórka pomarańczowa do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Masło topimy na niewielkiej patelni. Odstawiamy do przestudzenia. W rondelku delikatnie podgrzewamy mleko. Wsypujemy do niego łyżeczkę cukru. Dodajemy również pokruszone drożdże i kilka łyżek mąki. Mieszamy do czasu, aż zaczyn nie będzie miał grudek.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 do 20 minut. W garnku zagotowujemy wodę. W misce umieszczamy żółtka wraz z pozostałą częścią cukru i przenosimy ja nad podgrzany płyn. Całość miksujemy przez 10 minut.

Pozostałą mąkę przesiewamy do dużej miski i łączymy z wyrośniętym rozczynem oraz masą z żółtek. Dłońmi ostrożnie wyrabiamy ciasto. Partiami wlewamy masło. Gdy zakończymy przyrządzanie masy na pączki, przykrywamy ją i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut.

Ciasto rozwałkowujemy na obsypanym dodatkową mąką blacie. Wycinamy z niego krążki o średnicy 8 cm, a na każdym z nich umieszczamy łyżeczkę dżemu. Zaklejamy brzegi i formujemy kulki.

Pączki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pozostawiamy na pół godziny. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Pieczemy rarytas przez 15 minut. Po ostudzeniu lukrujemy lub obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego.

Pączki z pieca są znakomite

Pączki z pieca są znakomite

Źródło zdjęcia: canva/wideonet

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza zupa pomidorowa na serduszkach. Każdy będzie błagał o dokładkę

Czytaj więcej >