Smakosze.pl Przepisy Puszyste naleśniki na sodzie. Wychodzą idealnie za każdym razem
canva/citr1965

Puszyste naleśniki na sodzie. Wychodzą idealnie za każdym razem

14 marca 2022

Naleśniki skuszą niejednego smakosza. Delikatne ciasto wypełnione farszem daje wiele kulinarnych możliwości. Zwłaszcza wtedy, gdy jest puszyste i elastyczne. Dodając sodę oczyszczoną do ciasta, przyrządzicie zachwycające lekkością naleśniki, które posmakują każdemu, kto ich spróbuje. Koniecznie sprawdźcie ten sposób.

Naleśniki sprawdzą się jako każdy posiłek. Słodkie przyrządzić można z dodatkiem budyniu . Wytrawne wyjdą smaczne, gdy ciasto uzupełnimy np. o maślankę . Puszystą wersję specjału uzyskamy, gdy do masy dodamy sodę oczyszczoną. Sprawi ona, że naleśniki delikatnie urosną i będą niezwykle lekkie. Skusicie się?

Przepis na puszyste naleśniki na sodzie

Z podanych proporcji wyjdzie około 20 naleśników. Szklanka do odmierzania składników miała pojemność 210 ml.

Składniki:

  • 2 jaja

  • 4 szklanki mąki pszennej

  • 4,5 szklanki mleka (niecały litr)

  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy jaja, mleko, sól oraz sodę oczyszczoną. Dokładnie łączymy składniki, najlepiej przy pomocy miksera.

Rozgrzewamy patelnie pokryta cienką warstwą tłuszczu. Rozprowadzamy ciasto na jej powierzchni i smażymy do czasu, aż masa zacznie się ścinać. Wtedy obracamy naleśnika.

Gdy z obu stron będzie rumiany, odkładamy go na talerz. Powtarzamy do wyczerpania ciasta. Naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami, słodkimi lub wytrawnymi.

Wskazówka: podajcie naleśniki z serem białym, a uzyskacie wyjątkowo sycące połączenie. Do podanej ilości ciasta potrzebne wam będzie 500 g twarogu oraz trochę cukru i śmietany.

Słodka wersja naleśników z serem i owocami zachwyci każdego
Słodka wersja naleśników z serem i owocami zachwyci każdego

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy