Lekkie jak chmurka naleśniki o smaku waniliowego budyniu
Naleśniki najczęściej przyrządza się w wersji uniwersalnej, pozwalającej na dalsze zrobienie ich na słodko, lub słono. W tym przepisie zaprezentowane zostały naleśniki o smaku budyniu waniliowego. Są lekkie jak chmurka i dosłownie rozpływają się w ustach.
Naleśniki są wyjątkowo wdzięcznym sposobem na doskonały obiad czy kolację. Można na ich bazie zrobić mnóstwo innych dań, takich jak krokiety, naleśniki z serem, czy ciasto z naleśników.
Dodatek proszku budyniowego do masy naleśnikowej sprawia, że podczas smażenia można rozlewać jeszcze cieńszą warstwę ciasta, nie ryzykując żadnym rozerwaniem naleśnika. W taki sposób uzyskuje się je lekkie jak chmurka.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na naleśniku budyniowe
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.
Składniki:
2 jajka
szklanka mleka
150 g mąki pszennej
2 opakowania budyniu waniliowego
2 łyżki oleju
300 ml wody
Zacznij od wbicia jajka do miski i zmiksowania go na gładką pianę. W osobnym naczyniu zmieszaj mąkę z proszkiem budyniowym. Mleko połącz z wodą mineralną.
Do jajek wlej mleko z wodą, a także wsyp mąkę z budyniem. Zacznij miksować ciasto, a gdy składniki się połączą, wlej olej i miksuj jeszcze chwilę.
Na patelni delikatnie nasmarowanej tłuszczem rozlewaj cienką warstwę ciasta naleśnikowego i smaż z obu stron do uzyskania złotego koloru. Ciepłe naleśniki podawaj posypane cukrem, nutellą, dżemem owocowym lub innymi dodatkami. Smacznego.
Źródło: canva/RitaE, pixabay
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: wypiekibeaty.com.pl