Smakosze.pl
Naleśniki

canva

Lekkie jak chmurka naleśniki o smaku waniliowego budyniu

12 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Naleśniki najczęściej przyrządza się w wersji uniwersalnej, pozwalającej na dalsze zrobienie ich na słodko, lub słono. W tym przepisie zaprezentowane zostały naleśniki o smaku budyniu waniliowego. Są lekkie jak chmurka i dosłownie rozpływają się w ustach.

Naleśniki są wyjątkowo wdzięcznym sposobem na doskonały obiad czy kolację. Można na ich bazie zrobić mnóstwo innych dań, takich jak krokiety, naleśniki z serem, czy ciasto z naleśników.

Dodatek proszku budyniowego do masy naleśnikowej sprawia, że podczas smażenia można rozlewać jeszcze cieńszą warstwę ciasta, nie ryzykując żadnym rozerwaniem naleśnika. W taki sposób uzyskuje się je lekkie jak chmurka.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na naleśniku budyniowe

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Składniki:

  • 2 jajka

  •  szklanka mleka

  • 150 g mąki pszennej

  • 2 opakowania budyniu waniliowego

  • 2 łyżki oleju

  • 300 ml wody

Zacznij od wbicia jajka do miski i zmiksowania go na gładką pianę. W osobnym naczyniu zmieszaj mąkę z proszkiem budyniowym. Mleko połącz z wodą mineralną.

Pietruszka

Witaminowa surówka z pora i pietruszki o wyrazistym smaku

CZYTAJ DALEJ

Do jajek wlej mleko z wodą, a także wsyp mąkę z budyniem. Zacznij miksować ciasto, a gdy składniki się połączą, wlej olej i miksuj jeszcze chwilę.

Na patelni delikatnie nasmarowanej tłuszczem rozlewaj cienką warstwę ciasta naleśnikowego i smaż z obu stron do uzyskania złotego koloru. Ciepłe naleśniki podawaj posypane cukrem, nutellą, dżemem owocowym lub innymi dodatkami. Smacznego.

Naleśniki

Źródło: canva/RitaE, pixabay

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wypiekibeaty.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >