Puszyste placki bananowe w sam raz na śniadanie
Placki bananowe są wyjątkowo smaczne i delikatne, a także stanowią skuteczny sposób wykorzystania zbyt ciemnych owoców. Takie banany nie wyglądają już apetycznie i wiele osób nie chce ich jeść - szczególnie najmłodsi. Placki można podawać z cukrem pudrem, syropami, a także innymi ulubionymi dodatkami. Poniżej prezentujemy recepturę, idealną na śniadanie.
Placki z bananów są nie tylko wypełnione charakterystycznym delikatnym smakiem, lecz również zaskakują nadzwyczajną miękkością i puszystością. To zasługa bananów i ich delikatnego miąższu, który po długim czasie dojrzewania nabiera wielu walorów smakowych.
Jeśli chcesz zwiększyć smak placuszków, poeksperymentuj z dodawaniem do nich różnych przypraw. Wszelkie korzenne przyprawy, jak cynamon czy gałka muszkatołowa, doskonale komponują się z plackami. Innymi składnikami mogą być owoce, miód czy czekolada, które można do nich wrzucić.
Przepis na placki z bananów
Składniki:
-
2 banany
-
3 jajka
-
2 łyżki mąki
Zacznij od obrania bananów ze skórki. Warto wybierać przejrzałe sztuki z dużą ilością czarnych i brązowych przebarwień, gdyż zawierają w sobie znacznie więcej cukru. Włóż je do miski i rozgnieć za pomocą widelca na gładką masę.
Do miski wlej żółtka i przesiej do niej bezpośrednio mąkę przez sitko. Białko ubij na pianę i przełóż ją do miski. Dokładnie całość wymieszaj rózgą kuchenną, aż wszystko równomiernie się połączy. Nie dodawaj żadnego cukru, ponieważ banany same w sobie są już wystarczająco słodkie. Na patelnię wlej olej i dobrze go podgrzej. Wylewaj na niego porcje masy przy użyciu zwykłej łyżki do zupy. Gdy placuszki nabiorą złotego koloru, wykładaj je na talerz z ręcznikiem kuchennym. Dzięki temu papier zbierze większość oleju. Przed podaniem obsyp placki cukrem pudrem. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować ekspresowe placki z bananów bez użycia mąki. Ten tekst wyjawia prosty przepis na zapiekankę śniadaniową z ziemniaków, jajka i sera.
Źródło zdjęcia: canva/arfo, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: ilovebake