Smakosze.pl Przepisy Puszyste placki bananowe w sam raz na śniadanie
Placki
canva/arfo, Getty Images

Puszyste placki bananowe w sam raz na śniadanie

12 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Placki bananowe są wyjątkowo smaczne i delikatne, a także stanowią skuteczny sposób wykorzystania zbyt ciemnych owoców. Takie banany nie wyglądają już apetycznie i wiele osób nie chce ich jeść - szczególnie najmłodsi. Placki można podawać z cukrem pudrem, syropami, a także innymi ulubionymi dodatkami. Poniżej prezentujemy recepturę, idealną na śniadanie.

Placki z bananów są nie tylko wypełnione charakterystycznym delikatnym smakiem, lecz również zaskakują nadzwyczajną miękkością i puszystością. To zasługa bananów i ich delikatnego miąższu, który po długim czasie dojrzewania nabiera wielu walorów smakowych.

Jeśli chcesz zwiększyć smak placuszków, poeksperymentuj z dodawaniem do nich różnych przypraw. Wszelkie korzenne przyprawy, jak cynamon czy gałka muszkatołowa, doskonale komponują się z plackami. Innymi składnikami mogą być owoce, miód czy czekolada, które można do nich wrzucić.

Przepis na placki z bananów

Składniki:

  • 2 banany

  • 3 jajka

  • 2 łyżki mąki

Zacznij od obrania bananów ze skórki. Warto wybierać przejrzałe sztuki z dużą ilością czarnych i brązowych przebarwień, gdyż zawierają w sobie znacznie więcej cukru. Włóż je do miski i rozgnieć za pomocą widelca na gładką masę.

Do miski wlej żółtka i przesiej do niej bezpośrednio mąkę przez sitko. Białko ubij na pianę i przełóż ją do miski. Dokładnie całość wymieszaj rózgą kuchenną, aż wszystko równomiernie się połączy. Nie dodawaj żadnego cukru, ponieważ banany same w sobie są już wystarczająco słodkie. Na patelnię wlej olej i dobrze go podgrzej. Wylewaj na niego porcje masy przy użyciu zwykłej łyżki do zupy. Gdy placuszki nabiorą złotego koloru, wykładaj je na talerz z ręcznikiem kuchennym. Dzięki temu papier zbierze większość oleju. Przed podaniem obsyp placki cukrem pudrem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować ekspresowe placki z bananów bez użycia mąki. Ten tekst wyjawia prosty przepis na zapiekankę śniadaniową z ziemniaków, jajka i sera.

Placki

Źródło zdjęcia: canva/arfo, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ilovebake

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Zaczynał pracę jako redaktor w serwisie smakosze.pl. Przez lata piął się po szczeblach przez stanowiska wydawnicze, w serwisach pyszne.pl, smakosze.pl oraz domekiogrodek.pl. Przez ponad rok dbał o serwis domekiogrodek.pl jako redaktor naczelny. Profesjonalnie kulinariami zajmuje się ponad sześć lat, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuje się już od dzieciństwa. W swoich tekstach stara się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl