Smakosze.pl Przepisy Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt
canva/ YelenaYemchuk

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

30 listopada 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Racuchy sernikowe przygotujesz z kilku podstawowych składników, które z pewnością masz w domu. Słodkie i delikatne placki zachwycają puszystością, a nie ma w nich ani drożdży, ani proszku do pieczenia. Racuchy z białego twarogu podaj z konfiturą i ulubionymi dodatkami, nikt im się nie oprze. Sposób na puszyste racuchy? Jedni dodają proszek do pieczenia lub sodę. Inni rozczyn ze świeżych drożdży. Racuchy sernikowe z białego twarogu są świetną alternatywą dla spulchniaczy oraz długiego wyrabiania i wyrastania ciasta. Wystarczy do przygotowanej masy dodać pianę z ubitych białek.

Do puszystych racuchów serowych wykorzystaj twaróg półtłusty. Chudy ser nie połączy się tak dobrze z resztą składników. Tłusty twaróg natomiast może okazać się za ciężki po usmażeniu. Racuchy smaż zawsze na mocno rozgrzanym oleju i przełóż na chwilę na ręcznik papierowy. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.

Do racuchów sernikowych dodaj cukier waniliowy, dzięki któremu puszyste placki z twarogu będą miały jeszcze lepszy smak. Racuchy podaj z domową konfiturą, świeżymi owocami, musem lub oprósz cukrem pudrem. Każda wersja błyskawicznie zniknie z talerzy.

Puszyste racuchy serowe bez drożdży i proszku do pieczenia

Składniki:

  • 250 g półtłustego twarogu

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • opakowanie cukru waniliowego

  • 4 łyżki cukru

  • olej rzepakowy do smażenia

  • szczypta soli

Racuchy sernikowe. Proste i pyszne danie dla całej rodziny

Białka oddziel od żółtek, twaróg rozgnieć widelcem. Do miski wbij żółtka, utrzyj z cukrem i cukrem waniliowy. Dodawaj stopniowo ser i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę.

Pianę dodaj do przygotowanej masy, wymieszaj delikatnie łyżką. Racuchy smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Pomysł na równie smaczne danie? Racuchy z jabłkami według przepisu Ani Starmach. Naleśniki z kakao podane z ulubionymi dodatkami błyskawicznie znikną z talerzy.

racuchy
canva/pilip76

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy