Smakosze.pl Przepisy Puszyste racuchy na kefirze i sodzie
canva/Olga Kriger

Puszyste racuchy na kefirze i sodzie

3 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Tradycyjne racuchy, jakie wszyscy doskonale znamy, sporządza się zwykle na mleku oraz drożdżach - to one odpowiadają za charakterystyczny smak placuszków. Zamiast nich można wykorzystać kwaśny kefir i sodę oczyszczoną, co znacznie przyspiesza czas przygotowania racuchów. Nie trzeba bowiem czekać, aż ciasto wyrośnie, lecz można od razu zabrać się za smażenie.

Aby racuchy mogły zostać uznane za sukces, muszą mieć puszyste wnętrze i chrupiącą skórkę, a ich smak musi zachwycać słodyczą i intensywnością. Co ciekawe wcale nie potrzeba do takich efektów mleka ani drożdży.

Świetnymi zamiennikami są zupełnie inne produkty, które każdy z nas na co dzień trzyma w swojej kuchni - mowa oczywiście o sodzie oczyszczonej i kefirze. Soda pozwala uzyskać plackom wyrośnięcie, a kwaśny kefir aktywuje jej właściwości. Dodatkowo kwaśność nabiału stworzy przyjemny kontrast dla cukru pudru i jabłek.

Przepis na racuchy na sodzie i kefirze

Składniki:

  • 500 ml kefiru

  • 1 jajko

  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 łyżka cukru

  • 3 małe jabłka

  • 2 szklanki mąki

  • pół łyżeczki cynamonu

  • sól

  • olej

Zacznij od umycia jabłek i obrania ich ze skórki. Wytnij gniazda nasienne, a następnie pokrój je w równe plasterki. Możesz skropić jabłka sokiem z cytryny, aby nie sczerniały. Odstaw je na bok pod przykryciem.

Do miski przesiej mąkę, sodę oczyszczoną, 1 łyżkę cukru oraz cynamon. Dodaj do suchych składników jajko i kefir. Dokładnie wymieszaj ciasto mikserem, aż uzyskasz lekko gęstą konsystencję. Dodaj jabłka i ponownie zamieszaj. Dopraw masę szczyptą soli, która wzmocni inne smaki.

Na patelnię wlej olej i postaw ją na palnik o średniej mocy. Gdy tłuszcz będzie gorący, wylewaj na niego porcje ciasta. Smaż placki z obu stron na złoty kolor, po czym przekładaj je na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru oleju. Gdy będą jeszcze ciepłe, posyp je cukrem pudrem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić wyjątkowe naleśniki z 1 składnika. Ten tekst wyjawia prosty przepis na rewolucyjne pączki, które zrobisz w 5 minut.

Racuchy

Źródło zdjęcia: canva/vaaseenaa, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy