Smakosze.pl Przepisy Puszyste racuchy z czekoladą
canva/natabene

Puszyste racuchy z czekoladą

29 października 2021

Nie ma nic smaczniejszego niż rumiane placuszki jogurtowe podane w towarzystwie świeżych owoców lub aromatycznej konfitury. Racuchy na słodko zachwycą niemal każdego. Jeśli lubicie czekoladę, konieczne wypróbujcie ten przepis. Patent, jaki w nim stosujemy, sprawi, że będzie rozpływała się ona w ustach.

Czekolada pod wpływem temperatury zmienia się w pyszny lejący się sos , który zapieka się we wnętrzu naszych racuchów. Dlatego też najlepiej jest jeść je na ciepło wraz z owocami , które dobrze łączą się kakaowym wyrobem np. ze śliwkami.

Przepis na pyszne racuchy z dodatkiem czekolady

Składniki:

Z poniższych składników przygotujecie 14 racuchów.

  • 200 g jogurtu naturalnego

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 2 duże jaja

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • szczypta soli

  • 100 g czekolady np. mlecznej lub deserowej

  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy je na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy żółtka, cukier, sodę i jogurt. Łączymy dokładnie składniki.

Następnie do masy przenosimy pianę ubitą z białek. Delikatnie mieszamy całość przy pomocy łyżki lub silikonowej łopatki. Na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy porcję oleju .

Łyżką nakładamy ciasto na patelnię, formując owal. Na każdym z racuchów układamy kosteczkę czekolady, delikatnie wciskamy ją w masę i przykrywamy odrobiną ciasta. R acuszki smażymy z obu stron do zarumienienia , a następnie przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by usunąć nadmiar tłuszczu.

Przed podaniem racuszki posypujemy cukrem pudrem lub cynamonem. Możemy też podać je w towarzystwie konfitury śliwkowej albo doprawionego przyprawą do piernika musu dyniowego . Smacznego.

Racuchy z dodatkiem powideł
Racuchy z dodatkiem czekolady i powideł śliwkowych są naprawdę pyszne

Źródło zdjęcia: canva/A_Lein

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: idealneciasta

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy