Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i sody. Wystarczy 1 sprytna sztuczka doświadczonych gospodyń
Pomysł na pyszne śniadanie lub podwieczorek dla całej rodziny? Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekretem puszystych placków z gruszką i cukrem z wanilią jest piana z białek. Racuchy podane z ulubionymi dodatkami dosłownie rozpływają się w ustach.
Bez sody, bez proszku do pieczenia, bez rozczynu z drożdży. Racuchy z gruszką przygotujesz na bazie jogurtu naturalnego. Do masy dodaj również odrobinę kardamonu. Korzenna przyprawa podkreśli smak całej potrawy. Jest idealna do kawy i słodkich dań. Poznaj prosty przepis na puszyste racuchy bez drożdży i sody.
Zwykle racuchy podaje się z cukrem pudrem. Warto wypróbować również inne składniki. Puszyste racuchy bez drożdży i sody podaj z ulubionymi dodatkami. Polecam domowe konfitury, świeże owoce, syrop klonowy, sos czekoladowy. Jesienią i zimą doskonałym dodatkiem do racuchów są orzechy włoskie i suszone daktyle.
Słodkie i puszyste racuchy bez drożdży i sody uzyskasz dzięki prostej sztuczce. Wystarczy, że ubijesz pianę z białek i dodasz do niej resztę składników. Lekka piana jest świetną bazą do racuchów. Dodaje się nią również do wielu ciast i masy makowej. Piana z białek spulchnia wypieki i inne dania.
Puszyste racuchy bez drożdży i sody. W roli głównej jogurt i gruszka
Składniki:
-
3 czubate łyżki mąki pszennej
-
150 g gęstego jogurtu naturalnego
-
opakowanie cukru waniliowego
-
gruszka
-
szczypta kardamonu
-
2 białka
-
szczypta soli
-
olej rzepakowy do smażenia
Puszyste racuchy. W sam raz na śniadanie i słodki podwieczorek
Gruszkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Do piany dodaj cukier, następnie jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj.
Do masy wsyp przesianą mąkę, wymieszaj, żeby nie było grudek. Na końcu dodaj gruszkę i kardamon, całość wymieszaj łyżką. Racuchy smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podaj z ulubionymi dodatkami.
Przygotuj również racuchy bez grama mąki oraz racuchy serowe na bazie twarogu naturalnego. Słodkie placuszki będą gotowe w kilka minut.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kiedy najlepiej przygotować świąteczny bigos? Nie zostawiaj go na ostatnią chwilę
-
Siostra Anastazja robi najlepsze ciasto z kokosem. Detronizuje kupne słodycze
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama