Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kiedy najlepiej przygotować świąteczny bigos? Nie zostawiaj go na ostatnią chwilę

Kiedy najlepiej przygotować świąteczny bigos? Nie zostawiaj go na ostatnią chwilę

Kiedy przygotować świąteczny bigos?
canva/Dar1930

Czy wiecie, kiedy przygotować świąteczny bigos? Najlepsze efekty uzyskuje się, gotując danie przez kilka dni. Sekretem jest wielokrotne podgrzewanie, które sprawia, że smaki świetnie się łączą, a przyprawy rozwijają swój bukiet w pełni.

Przyrządzanie bigosu warto zacząć nawet tydzień przed świętami. Wtedy nie tylko zdążymy, ale też będziemy mogli odpowiednio zadbać o smak dania, podgrzewając je kilkakrotnie. Składniki będą miały czas, by dobrze połączyć.

Przepis na wyśmienity świąteczny bigos

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty

  • 500 g mięsa wieprzowego

  • 200 g kiełbasy wiejskiej lub czosnkowej

  • 1 duża cebula

  • 20-30 ml oleju rzepakowego

  • 750 ml bulionu

  • 30 g suszonych podgrzybków

  • kilka suszonych śliwek

  • 1 jabłko szara reneta

  • 15 g koncentratu pomidorowego

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 5 ziaren czarnego pieprzu

  • 3-4 ziarna jałowca (opcjonalnie)

  • 1 płaska łyżeczka kminku (można pominąć)

  • 1 łyżka majeranku suszonego

  • sól i pieprzw ilości do smaku

Jak przyrządzić pyszny bigos? Zacznij na tydzień przed świętami

Zaczynamy od pokrojenia w kostkę mięsa i cebuli. Warzywo szklimy na dobrze rozgrzanym oleju, na dnie głębokiego gara. Wrzucamy mięso i podsmażamy je. Całość zalewamy 2 szklankami bulionu i gotujemy przez 45 minut.

Na samym początku dodajemy pokruszone grzyby suszone, przyprawy w kawałku, rozdrobnione śliwki oraz umyte i pokrojone w kawałki jabłko bez gniazd nasiennych. Po tym czasie wrzucamy odciśniętą z soku, posiekaną kiszoną kapustę i zalewamy całość kolejną szklanką bulionu.

Podgrzewamy przez kwadrans pod przykryciem. W międzyczasie na suchej patelni rumienimy kiełbasę. Wrzucamy ją do bigosu i gotujemy danie jeszcze przez 30 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, roztarty majeranek i zmielony kminek.

Gotujemy przez kilka minut i odstawiamy do wystudzenia. Następnego dnia zagotowujemy bigos ponownie i grzejemy przez 10-15 minut na niedużym ogniu. Powtarzamy w kolejnych dniach, aż nadmiar płynu odparuje. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Na naszej stronie znajdziecie znakomite przepisy na inne świąteczne smakołyki. Sprawdźcie koniecznie prosty patent na zawijany makowiec. Być może skusi was też niezawodna receptura na roślinną wersję ryby po grecku.

Wiemy, kiedy przygotować świąteczny bigos
canva/karma_pema

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: