Smakosze.pl Przepisy Puszyste racuchy zrobisz nawet bez drożdży. Koniecznie pamiętaj o 1 zasadzie
canva/A_Lein

Puszyste racuchy zrobisz nawet bez drożdży. Koniecznie pamiętaj o 1 zasadzie

19 czerwca 2022

Puszyste racuchy bez drożdży są proste w przygotowaniu. Jeden szczegół sprawi, że zawsze wyjdą. Dodając do masy odciśnięte z soku jabłko, możemy być pewni, że masa będzie miała właściwą konsystencję, a placuszki nie rozpadną się podczas smażenia. Koniecznie sprawdźcie ten patent.

Puszyste racuchy bez drożdży zachwycą smakiem i konsystencją, jeśli nie zapomnimy o usunięciu nadmiaru płynu ze świeżego jabłka. Aromatyczny smakołyk warto podać z zachowanym sokiem — wtedy nic się nie zmarnuje. Spróbujecie?

Przepis na puszyste racuchy bez drożdży

Składniki:

  • 1 większe jabłko

  • 2 jaja

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1 szklanka mleka

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżka cukru wanilinowego lub kilka kropel esencji waniliowej

  • 3 łyżki cukru

  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie puszystych racuchów bez drożdży:

Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy je z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Do powstałej masy naprzemiennie dodajemy przesianą przez sito mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko.

Jabłko myjemy, obieramy je ze skórki i ścieramy na tarce o większych oczkach. Uzyskana masę odciskamy z soku i dodajemy do miski z ciastem. Łączymy składniki, a następnie całość doprawiamy cynamonem, jeśli go używamy.

Na patelni rozgrzewamy porcję oleju. Przy pomocy łyżki wykładamy przygotowane ciasto na puszyste racuchy bez drożdży i formujemy z niego niezbyt duże owalne placuszki. Smażymy je na niezbyt dużym ogniu z obu stron.

Gdy będą rumiane, przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem. Smacznego.

Puszyste racuchy można przygotować również z sezonowymi dodatkami. Na naszej stronie znajdziecie niezawodne receptury na wersję ze słodkimi truskawkami , a także nieco mniej typową odsłonę z rabarbarem .

Puszyste racuchy bez drożdży będą idealne gdy odsączymy starte jabłko z nadmiaru soku
canva/Mykola Lunov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy