Smakosze.pl Porady Co zrobić, aby kotlety mielone były puszyste w środku? Wystarczy do masy dodać 1 warzywo
canva/Yana Gayvoronskaya

Co zrobić, aby kotlety mielone były puszyste w środku? Wystarczy do masy dodać 1 warzywo

4 sierpnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Jak zrobić puszyste kotlety mielone? Jedni dodają do nich kawałek boczku, inni dolewają wodę. Znamy najlepszy patent na puszyste, soczyste kotlety mielone, które pokocha cała rodzina. Dodaj do nich startą na tarce cukinię lub kalafiora, zachwyty są gwarantowane.

Kotlety mielone to już nasza tradycyjna potrawa, na którą każdy z nas ma swój sposób. Nie wszyscy wiedzą jednak, że kotlety mogą być jeszcze bardziej puszyste i pełne smaku. Nie muszą być również tak ciężkie. Jak zrobić puszyste kotlety mielone?

Niezależnie od tego, czy chcemy zrobić kotlety mielone z łopatki, gotowego mięsa mielonego, mięsa wołowego, czy z indyka, zawsze pamiętajmy o sekretnym składniku, który nie dość, że spulchni kotlety, to jeszcze sprawi, że będą smaczniejsze i lżejsze. Jak zrobić puszyste kotlety mielone?

Do kotletów mielonych koniecznie dodajmy również czerstwą kajzerkę, którą namaczamy wcześniej w mleku. Sucha bułka dodaje smaku, zwiększa objętość masy i jest bardzo ważnym składnikiem kotletów. Kotlety musimy również smażyć w odpowiedni sposób, inaczej nie będą smaczne.

Sekretny składnik kotletów mielonych, dzięki którym będą puszyste w środku

Do mięsa mielonego, jajka, kajzerki i innych składników, dodaj startą, małą cukinię lub kilka różyczek kalafiora . Cukinię przed dodaniem do masy odsącz z nadmiaru wody.

Zarówno kalafior, jak i cukinia doskonale spulchnią kotlety. Sprawią również, że będą bardziej soczyste, delikatne i będą miały ciekawy smak. Koniecznie dodaj je do masy mięsnej, a od razu poczujesz różnicę.

Co zrobić, żeby kotlety miały chrupiącą skórkę? Jak je smażyć?

Kotlety mielone zawsze smażymy na mocno rozgrzanym maśle klarowanym lub oleju przez około 15 minut. Pamiętaj jednak o dwóch bardzo ważnych zasadach: po pierwsze- kotlety smaż partiami, nie mogą dotykać się na patelni.

Jeśli tak się stanie, kotlety zaczną się dusić i będą miękkie bez chrupiącej skórki. Nigdy nie dolewaj tłuszczu, kiedy kotlety są na patelni. Zimny olej błyskawicznie wchłaniany jest przez mięso, a kotlety są opite tłuszczem, miękkie i niesmaczne.

Dowiedz się również, jak smażyć wątróbkę, żeby była miękka? Placki ziemniaczane piją tłuszcz? Tu poznasz patent na chrupiące placki, które nie są tłuste.

Kotlety mielone
canva/senatorek

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy