Smakosze.pl
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie piły tłuszczu

canva/JackF

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie piły tłuszczu? Zdradzamy najlepsze patenty

29 Lipca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Wiecie co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie piły tłuszczu? Zdradzamy najlepsze patenty rozwiązujące ten problem. Najlepsze kucharki zawsze dolewają do masy na placki łyżkę spirytusu. Dzięki temu są one mniej kaloryczne i lżejsze dla żołądka. Poznajcie też inne sprawdzone pomysły.

Placki ziemniaczane potrafią być naprawdę pyszne. Zwłaszcza jeśli mają chrupiącą skórkę, jasny, puszysty miąższ i nie zawierają dużo tłuszczu. Chłonięcie tłuszczu to problem nie tylko placków ziemniaczanych, ale też wszelkiego rodzaju racuchów i pączków. Potrawy, które dosłownie piją tłuszcz, znacznie podnoszą swoją kaloryczność i jednocześnie stają się trudniej strawne. Warto więc spróbować ograniczyć ten problem.

Jak zrobić idealne gołąbki?

Jak zrobić idealne gołąbki? Najlepsze kucharki mają sprawdzone patenty

CZYTAJ DALEJ

Co zrobić, by placki ziemniaczane nie wchłaniały tłuszczu?

Potrawy z patelni są bardzo smaczne, jednak często chłoną znacznie więcej tłuszczu, niż potrzeba do ich usmażenia. Tak często jest z plackami ziemniaczanymi, które potrafią być nasączone olejem. Jak uniknąć tego problemu?

Wiele kucharek dodaje do ciasta na placki ziemniaczane łyżkę spirytusu. Działa on tak samo, jak w przypadku ciasta na pączki czy faworki, a więc ogranicza picie tłuszczu przez ciasto. Podobne działanie do spirytusu ma ocet spirytusowy, więc można ich używać zamiennie. Warto dodać, że tak mały dodatek tych produktów nie jest wyczuwalny w gotowych plackach.

Do ciasta na placki ziemniaczane można też dodać trochę tłuszczu, na którym planujemy je smażyć. Dzięki temu w czasie smażenia placki będą go wchłaniać mniej łapczywie i w rezultacie będą mniej kaloryczne.

Pamiętajcie też, by ciasto ziemniaczane kłaść na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem. Nie dolewajcie też zimnego oleju do smażących się na patelni placków. To gwałtownie obniży temperaturę tłuszczu i sprawi, że będzie bardziej wchłaniany przez placki. Lepiej więc uzupełniajcie olej po zdjęciu placków z patelni i doprowadźcie go do odpowiednio wysokiej temperatury.

Jak ograniczyć kaloryczność placków ziemniaczanych?

Do smażenia placków ziemniaczanych warto używać patelni z nieprzywierającą powłoką. Można na niej smażyć placki nawet beztłuszczowo. Jednak, jeśli zależy nam na chrupiącej skórce, możemy posmarować taką patelnię cienką warstwą oleju.

Po zdjęciu placków z patelni warto je przełożyć na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami i poczekać, aż nadmiar tłuszczu zostanie wchłonięty. Wierzch placków można również osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków, a także na placki ziemniaczane z żółtym serem.

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie piły tłuszczu?

canva/ksushachmeister


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ogórki kiszone

Porady

Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych. Dodaj ją do kaszy, efekty przejdą najśmielsze oczekiwania

Czytaj więcej >
kasza jaglana

Porady

Jak gotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka? Prosty zabieg robi różnicę

Czytaj więcej >
jajka

Porady

Gdzie latem przechowywać jajka? Jak rozpoznać, że są nieświeże?

Czytaj więcej >
Orzechy włoskie - usuwanie skórki jest proste

Porady

Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.

Czytaj więcej >
Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów

Porady

Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów. Stary patent dziadka do dziś nie ma sobie równych

Czytaj więcej >
Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini?

Porady

Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini? 1 patent bije na głowę wszystkie inne

Czytaj więcej >