Smakosze.pl
Ekspresowe ciasto z 3 składników

YT/screen z filmu na kanale Smaczny.tv

Ekspresowe ciasto z 3 składników. Wystarczy 30 minut

5 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Ekspresowe ciasto z 3 składników jest niebanalną propozycją na szybki deser. Wystarczy pół godziny i nieco cierpliwości, by z prostych produktów, dostępnych w każdym niemalże sklepie spożywczym, wyczarować smakołyk, który skradnie serca gości. Idealna opcja dla tych z was, którzy nie chcą spędzać zbyt wiele czasu w kuchni, a lubią domowe słodycze.

Szybki deser na bazie ciasta francuskiego z pysznym kremem ze śmietanki i mleka skondensowanego będzie smakował doskonale w towarzystwie czarnej kawy. Zaprezentowany po raz pierwszy na kanale Smaczny.tv rarytas jest delikatny i rozpływa się w ustach. Skusicie się?

Pierogi lepsze niż u babci - przepis uczestniczki Master Chefa

Uczestniczka MasterChefa twierdzi, że robi pierogi lepiej niż nasze babcie. Podała przepis

CZYTAJ DALEJ

Przepis na szybki deser z 3 składników

Do przygotowania tego smakołyku, który zaprezentowali autorzy kanały Smaczny.tv, potrzebne wam będzie zaledwie pół godziny i forma o wymiarach 30 cm x 10 cm, czyli popularna „keksówka”, wyłożona folią spożywczą.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

  • 450 ml śmietanki słodkiej 33%

  • 200 g mleka skondensowanego słodzonego z puszki

Jak zrobić ekspresowe ciasto z 3 składników? Z prostą instrukcją szybki deser przygotujecie w pół godziny

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i kroimy je na paski o szerokości 1,5 cm. Z jednej porcji wyrobu kupionego w sklepie powinniśmy uzyskać 15 fragmentów.

Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy przez 12 minut. 2-3 sztuki wypieku odkładamy do dekoracji. Śmietankę wlewamy do miski i ubijamy ją przy pomocy miksera. Gdy stanie się sztywna, dodajemy mleko skondensowane.

Miksujemy, aż do połączenia się składników. Odkładamy 3 łyżki kremu. Na dnie formy układamy cienką warstwę kremu. Umieszczamy na niej 3-4 upieczone paluszki z ciasta francuskiego. Pokrywamy je kolejną porcją masy.

Czynności powtarzamy jeszcze raz i przenosimy deser do lodówki na 12 godzin. Ciasto wyjmujemy z formy i pokrywamy wierzch kremem. Odłożone wcześniej ciasto francuskie kruszymy i posypujemy nim deser. Smacznego.

Inne przepisy na proste desery z niewielkiej liczby składników znajdziecie na naszej stronie. W tym artykule zdradzamy patent na szybki sernik. Ten natomiast zawiera wskazówki jak prosto i bez wysiłku zrobić szarlotkę.

Ekspresowe ciasto z 3 składników jest znakomite

canva/ola_p

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YT/Smaczny.tv

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kultowa zupa owocowa

Przepisy

Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >