Puszysty omlet z szynką i serem. Proste i pożywne śniadanie
Nudziły Ci się tradycyjne śniadania z pieczywem? Przygotuj omlet z szynką i serem. Sekretem idealnie puszystego omleta jest dodanie ubitej na sztywno piany z białek, dzięki czemu nie musimy do niego dodawać ani sody oczyszczonej, ani proszku do pieczenia.
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, bez niego możemy być senni, mniej skoncentrowani i nie będziemy mieć siły na podjęcie codziennych obowiązków. Puszysty omlet z szynką i serem to solidna porcja energii, a jego smak dodatkowo wprowadzi nas w rewelacyjny nastrój od samego rana.
Wiele osób rezygnuje jednak z przygotowania omleta, ponieważ się rwie podczas smażenia lub nie wygląda zachęcająco. Sekretem idealnego śniadanie jest dodanie odpowiedniej ilości mąki i oddzielenie białek od żółtek. Jeśli dodamy do reszty składników pianę białkową, omlet będzie bardzo puszysty i nie rozleci się na patelni.
Do omleta z szynką i serem dodajmy również słodkiego, dojrzałego pomidora, cebulkę czerwoną i oczywiście posiekany szczypiorek - w ten sposób otrzymamy prawdziwą eksplozję smaków. Omlet będzie puszysty, wyrośnięty, będzie wyglądał bardzo apetycznie i przede wszystkim będzie przepyszny.
Przepis na puszysty omlet
Składniki na 2 porcje:
-
4 jajka
-
6 plasterków szynki
-
100 g sera żółtego
-
mały pomidor
-
pół małej, czerwonej cebuli
-
szczypiorek
-
sól
-
2 łyżeczki masła
-
6 łyżek mąki pszennej
Jak zrobić puszysty omlet z szynką i serem?
Posiekaj drobno cebulę i zeszklij ją na maśle, następnie dodaj pokrojoną w kostkę szynkę i smaż, aż się zarumieni, następnie dodaj pokrojonego w kostkę pomidora i smaż jeszcze kilka minut. Białka oddziel od żółtek.
Żółtka przełóż do miski, dodaj przesianą mąkę, starty ser, podsmażoną z cebulką szynkę, dopraw solą i pieprzem i mieszaj rózgą kuchenną, żeby nie było mącznych grudek. Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę i dodaj do masy, następnie delikatnie wymieszaj.
Całość przełóż na patelnię po smażeniu szynki (jeśli nie ma na niej za dużo roztopionego masła, dodaj odrobinę, żeby omlet się nie przypalił). Omlet smaż na niewielkim ogniu, aż jajka się zetną, całość oprósz posiekanym szczypiorkiem i podaj, smacznego.
Puszysty omlet możesz również przygotować na słodko- tu poznasz przepis na bananowy omlet bez jajek, podaj do niego ulubioną konfiturę. Na śniadanie rewelacyjnie sprawdzi się również jajecznica na śmietanie, która jest o wiele bardziej puszysta niż tradycyjna, koniecznie musisz spróbować.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, aby tatar nie ciemniał? Wystarczy wlać do niego 1 popularny produkt
-
Tani i szybki przepis na domowy izotonik. Doskonałe nawodnienie za kilka groszy
-
Czy moczenie mięsa w mleku ma sens? Eksperci nie mają złudzeń, lepiej tak nie rób
Źródło: mojegotowanie.pl