Smakosze.pl Przepisy Puszysty omlet z szynką i serem. Proste i pożywne śniadanie
canva/abbesses

Puszysty omlet z szynką i serem. Proste i pożywne śniadanie

30 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Nudziły Ci się tradycyjne śniadania z pieczywem? Przygotuj omlet z szynką i serem. Sekretem idealnie puszystego omleta jest dodanie ubitej na sztywno piany z białek, dzięki czemu nie musimy do niego dodawać ani sody oczyszczonej, ani proszku do pieczenia.

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, bez niego możemy być senni, mniej skoncentrowani i nie będziemy mieć siły na podjęcie codziennych obowiązków. Puszysty omlet z szynką i serem to solidna porcja energii, a jego smak dodatkowo wprowadzi nas w rewelacyjny nastrój od samego rana.

Wiele osób rezygnuje jednak z przygotowania omleta, ponieważ się rwie podczas smażenia lub nie wygląda zachęcająco. Sekretem idealnego śniadanie jest dodanie odpowiedniej ilości mąki i oddzielenie białek od żółtek. Jeśli dodamy do reszty składników pianę białkową, omlet będzie bardzo puszysty i nie rozleci się na patelni.

Do omleta z szynką i serem dodajmy również słodkiego, dojrzałego pomidora, cebulkę czerwoną i oczywiście posiekany szczypiorek - w ten sposób otrzymamy prawdziwą eksplozję smaków. Omlet będzie puszysty, wyrośnięty, będzie wyglądał bardzo apetycznie i przede wszystkim będzie przepyszny.

Przepis na puszysty omlet

Składniki na 2 porcje:

  • 4 jajka

  • 6 plasterków szynki

  • 100 g sera żółtego

  • mały pomidor

  • pół małej, czerwonej cebuli

  • szczypiorek

  • sól

  • 2 łyżeczki masła

  • 6 łyżek mąki pszennej

Jak zrobić puszysty omlet z szynką i serem?

Posiekaj drobno cebulę i zeszklij ją na maśle, następnie dodaj pokrojoną w kostkę szynkę i smaż, aż się zarumieni, następnie dodaj pokrojonego w kostkę pomidora i smaż jeszcze kilka minut. Białka oddziel od żółtek.

Żółtka przełóż do miski, dodaj przesianą mąkę, starty ser, podsmażoną z cebulką szynkę, dopraw solą i pieprzem i mieszaj rózgą kuchenną, żeby nie było mącznych grudek. Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę i dodaj do masy, następnie delikatnie wymieszaj.

Całość przełóż na patelnię po smażeniu szynki (jeśli nie ma na niej za dużo roztopionego masła, dodaj odrobinę, żeby omlet się nie przypalił). Omlet smaż na niewielkim ogniu, aż jajka się zetną, całość oprósz posiekanym szczypiorkiem i podaj, smacznego.

Puszysty omlet możesz również przygotować na słodko- tu poznasz przepis na bananowy omlet bez jajek, podaj do niego ulubioną konfiturę. Na śniadanie rewelacyjnie sprawdzi się również jajecznica na śmietanie, która jest o wiele bardziej puszysta niż tradycyjna, koniecznie musisz spróbować.

Omlet z szynką i serem
canva/HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy