Smakosze.pl Przepisy Pyszna cukinia w zalewie słodko - kwaśnej do słoików na zimę. Hit wśród przetworów
canva/Qwart

Pyszna cukinia w zalewie słodko - kwaśnej do słoików na zimę. Hit wśród przetworów

10 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Wielka gratka dla fanów cukinii — przedstawiamy przepis na pyszną cukinię w zalewie słodko-kwaśnej. Możecie ją przygotować do słoików na zimę. Z pewnością będzie hitem wśród przetworów. Ma wyraźny, lecz zrównoważony smak. Jeśli nie macie tyle cierpliwości, by czekać do zimy, możecie jej skosztować po 2-3 dniach.

Cukinia jest niezwykle uniwersalnym warzywem. A to za sprawą delikatnego smaku. Dzięki niemu warzywo to dobrze komponuje się z różnymi dodatkami — mięsem, serami, warzywami, przyprawami.

Z cukinii najchętniej robimy potrawy duszone i zapiekane. Jednak warzywo to dobrze nadaje się też na zupy, sałatki, a także przetwory. Dziś powiemy wam, jak zrobić aromatyczną, marynowaną cukinię.

Przepis na cukinię w słodko-kwaśnej marynacie

Składniki:

  • ok. 1,5 kg cukinii

  • 1 czerwona papryka

  • listki laurowe

  • ziarna ziela angielskiego

  • ziarna gorczycy

  • ziarna pieprzu

na zalewę:

  • 3/4 l wody

  • 3/4 szklanki cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżka kurkumy

  • 1/2 szklanki octu 10 proc.

Przygotowanie cukinii na zimę

Cukinię umyj, wytrzyj. Każdą pokrój w grubsze plastry lub przekrój wzdłuż na cztery części, a potem wydrąż gniazda nasienne i pokrój je w grubą kostkę. Paprykę umyj, oczyść z nasion, pokrój w paski.

Na dno wyparzonych słoików włóż po 2 ziarna ziela, 3 ziarna pieprzu, 1 listek laurowy i pół łyżeczki gorczycy. Słoiki napełnij cukinią, przekładając ją kawałkami papryki.

Składniki zalewy zagotuj. Gorącą zalej warzywa w słoikach, tak by były dokładnie przykryte. Słoiki pasteryzuj 5 minut, licząc od momentu zagotowania się wody.

W naszym serwisie znajdziesz też recepturę na sos z cukinii do słoików , a także na cukinię marynowaną na słodko .

cukinia
cukinia

Źródło zdjęcia: canva/Mizina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy