Pyszna, gotowana wątróbka z dodatkiem warzyw
Wątróbka ma swoich wielbicieli, ale są też tacy, którzy nie wzięliby jej do ust. Tych, co jej spróbowali z pewnością nie trzeba namawiać na drugi raz. Niektórzy mają jednak obawy, że jest dość ciężkostrawna. Smażona z pewnością, dlatego podajemy wam przepis na gotowaną wątróbkę z dodatkiem warzyw.
Wątróbka to jeden z podrobów. Jako produkt zwierzęcy zawiera sporo cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Jednocześnie jest też bogata w łatwo przyswajalne żelazo. Dlatego powinny po nią czasem sięgać osoby osłabione, z tendencją do anemii.
Najwyżej ceniona jest wątróbka cielęca, jednak jej cena jest zatrważająca. Wątróbka wieprzowa też jest smaczna, ale przygotowanie miękkiej i soczystej nie jest proste. Za to wątróbka drobiowa udaje się zawsze. Jest kremowa, delikatna i pyszna.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pyszną, gotowaną wątróbkę z dodatkiem warzyw
Składniki:
-
40 dag wątróbki kurczaka
-
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
-
2 listki laurowe
-
1 duża cebula
-
olej
-
2 ząbki czosnku
-
3 kolorowe papryki
-
oregano
-
sól, pieprz
Przygotowanie gotowanej wątróbki z warzywami
Wątróbki oczyść z żyłek, opłucz, umieść w garnku. Zalej zimną wodą, zagotuj, dodaj ziarna pieprzu i ziela oraz listki laurowe. Gotuj ok. 20 minut, odcedź.
Cebulę obierz, pokrój w piórka. Zeszklij na patelni z olejem. Dodaj posiekane ząbki czosnku oraz pokrojone w paski papryki. Całość przesmaż, podduś, oprósz solą i pieprzem.
Do warzyw dodaj ugotowaną wątróbkę, chwilę przesmaż mieszając, dodaj oregano. Całość podlej niewielką ilością wody, duś pod przykryciem ok. 10 minut. Dopraw do smaku.
Tak przygotowaną wątróbkę podawaj z chlebem lub z gotowanymi ziemniakami. Uzupełnieniem dania może być surówka np. z białej kapusty.
Źródło zdjęcia: canva/Slatan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: gotujmy