Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nietypowy przepis na wątróbkę na słodko z malinami
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 08.08.2021 02:00

Nietypowy przepis na wątróbkę na słodko z malinami

Wątróbka wyjdzie obłędnie
Canva / Slatan

Wątróbkę można przygotować na wiele sposobów. Przeważnie stawiamy na dodatki w postaci cebuli i jabłek. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wątróbka została wzbogacona o kuszące maliny. Efekt powala na łopatki.

Nie da się ukryć, że wątróbka jest jednym z tych wyrobów mięsny, który często gości na naszych stołach. W każdym domostwie przygotowuje się ją odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis na wyśmienitą wątróbkę z malinami.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Wątróbka z malinami podbije serca najbliższych

Z całą pewnością wątróbka zalicza się do grona potraw, które wywołują mieszane uczucia. Czasem można ją jednak przygotować w taki sposób, że nawet osoby nastawione do niej w negatywny sposób, spałaszują ją z miłą chęcią.

Wątróbka z dodatkiem malin sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych wielbicieli kulinariów. Fantastyczny smak to nie wszystko. Specjał dostarczy nam również cennych składników odżywczych. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, która wątróbka jest najzdrowsza.

Przygotowanie wątróbki z malinami jest banalnie proste. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą recepturą. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • wątróbka

  • maliny

  • mąka kukurydziana

  • sól

  • pieprz kolorowy

  • masło klarowane

  • roszponka

  • rukola

Przepis na wątróbkę w niecodziennej odsłonie

Mięso myjemy i osuszany w papierowych ręcznikach. Możemy je podzielić na mniejsze kawałki. Smakołyk oprószamy mąką kukurydziana zmieszaną z solą. Każda wątróbka powinna być dokładnie przykryta tą mieszanką. Dzięki temu specjał będzie miał chrupiącą skórkę.

Wątróbkę smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym. Na każdą stronę wystarczy około 5 minut. Warto wiedzieć, co zrobić, by nie wyszła gorzka. Podczas smażenia specjał doprawiamy zmielonym pieprzem. Mięsiwo zdejmujemy z ognia i wykładamy na ręczniki papierowe.

Maliny rozgniatamy widelcem. Kilka z nich warto zostawić w całości. Wątróbkę umieszczamy na talerzach i przystrajamy owocami. Dodatkowo otaczamy je rukolą i roszponka. Wątróbka w tej odsłonie dobrze smakuje z dodatkiem kaszy.

Wątróbka z malinami
Wątróbka z malinami

Canva / wideonet

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Prześlij Przepis

Zapraszamy na nasz Instagram