Nietypowy przepis na wątróbkę na słodko z malinami
Wątróbkę można przygotować na wiele sposobów. Przeważnie stawiamy na dodatki w postaci cebuli i jabłek. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wątróbka została wzbogacona o kuszące maliny. Efekt powala na łopatki.
Nie da się ukryć, że wątróbka jest jednym z tych wyrobów mięsny, który często gości na naszych stołach. W każdym domostwie przygotowuje się ją odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis na wyśmienitą wątróbkę z malinami.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wątróbka z malinami podbije serca najbliższych
Z całą pewnością wątróbka zalicza się do grona potraw, które wywołują mieszane uczucia. Czasem można ją jednak przygotować w taki sposób, że nawet osoby nastawione do niej w negatywny sposób, spałaszują ją z miłą chęcią.
Wątróbka z dodatkiem malin sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych wielbicieli kulinariów. Fantastyczny smak to nie wszystko. Specjał dostarczy nam również cennych składników odżywczych. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, która wątróbka jest najzdrowsza.
Przygotowanie wątróbki z malinami jest banalnie proste. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą recepturą. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?
wątróbka
maliny
mąka kukurydziana
sól
pieprz kolorowy
masło klarowane
roszponka
rukola
Przepis na wątróbkę w niecodziennej odsłonie
Mięso myjemy i osuszany w papierowych ręcznikach. Możemy je podzielić na mniejsze kawałki. Smakołyk oprószamy mąką kukurydziana zmieszaną z solą. Każda wątróbka powinna być dokładnie przykryta tą mieszanką. Dzięki temu specjał będzie miał chrupiącą skórkę.
Wątróbkę smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym. Na każdą stronę wystarczy około 5 minut. Warto wiedzieć, co zrobić, by nie wyszła gorzka. Podczas smażenia specjał doprawiamy zmielonym pieprzem. Mięsiwo zdejmujemy z ognia i wykładamy na ręczniki papierowe.
Maliny rozgniatamy widelcem. Kilka z nich warto zostawić w całości. Wątróbkę umieszczamy na talerzach i przystrajamy owocami. Dodatkowo otaczamy je rukolą i roszponka. Wątróbka w tej odsłonie dobrze smakuje z dodatkiem kaszy.
Canva / wideonet
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ekspresowy przepis na smażoną cukinię w cieście naleśnikowym
Rewelacyjne ogórki kiszone po koreańsku - pokocha je cała rodzina
Źródło: Prześlij Przepis