Smakosze.pl
Wątróbka wyjdzie obłędnie

Canva / Slatan

Nietypowy przepis na wątróbkę na słodko z malinami

8 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Wątróbkę można przygotować na wiele sposobów. Przeważnie stawiamy na dodatki w postaci cebuli i jabłek. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wątróbka została wzbogacona o kuszące maliny. Efekt powala na łopatki.

Nie da się ukryć, że wątróbka jest jednym z tych wyrobów mięsny, który często gości na naszych stołach. W każdym domostwie przygotowuje się ją odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis na wyśmienitą wątróbkę z malinami.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Wątróbka z malinami podbije serca najbliższych

Z całą pewnością wątróbka zalicza się do grona potraw, które wywołują mieszane uczucia. Czasem można ją jednak przygotować w taki sposób, że nawet osoby nastawione do niej w negatywny sposób, spałaszują ją z miłą chęcią.

Wątróbka z dodatkiem malin sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych wielbicieli kulinariów. Fantastyczny smak to nie wszystko. Specjał dostarczy nam również cennych składników odżywczych. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, która wątróbka jest najzdrowsza.

Przygotowanie wątróbki z malinami jest banalnie proste. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą recepturą. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?

Ciasto bez pieczenia zachwyci najbliższych

Przepyszne ciasto bez pieczenia Kinder Bueno

CZYTAJ DALEJ
  • wątróbka

  • maliny

  • mąka kukurydziana

  • sól

  • pieprz kolorowy

  • masło klarowane

  • roszponka

  • rukola

Przepis na wątróbkę w niecodziennej odsłonie

Mięso myjemy i osuszany w papierowych ręcznikach. Możemy je podzielić na mniejsze kawałki. Smakołyk oprószamy mąką kukurydziana zmieszaną z solą. Każda wątróbka powinna być dokładnie przykryta tą mieszanką. Dzięki temu specjał będzie miał chrupiącą skórkę.

Wątróbkę smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym. Na każdą stronę wystarczy około 5 minut. Warto wiedzieć, co zrobić, by nie wyszła gorzka. Podczas smażenia specjał doprawiamy zmielonym pieprzem. Mięsiwo zdejmujemy z ognia i wykładamy na ręczniki papierowe.

Maliny rozgniatamy widelcem. Kilka z nich warto zostawić w całości. Wątróbkę umieszczamy na talerzach i przystrajamy owocami. Dodatkowo otaczamy je rukolą i roszponka. Wątróbka w tej odsłonie dobrze smakuje z dodatkiem kaszy.

Wątróbka z malinami

Wątróbka z malinami

Canva / wideonet

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Prześlij Przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealna na jesień, sycąca fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis Kuronia na cudowne kotlety mielone z pieczarkami

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe

Przepisy

Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >
Grochówka od Kuronia

Przepisy

Sycąca i rozgrzewająca grochówka od Jakuba Kuronia

Czytaj więcej >
schabowy na patelni

Przepisy

Soczyste kotlety schabowe w maślankowej panierce

Czytaj więcej >