Pyszna i kolorowa surówka z cukinii - ideał do obiadów
Smakowita surówka niejednokrotnie wprawiała nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Warzywny dodatek obiadowy można zrobić na wiele rozmaitych sposobów. Tym razem wypróbujemy przepis na surówkę, w której główną rolę gra cukinia.
Surówka z cukinii kusi zarówno fantastycznym smakiem, jak i kolorowym wyglądem. Obok takiego smakołyku nie sposób przejść obojętnie. Przepis na surówkę jest banalnie prosty. Nawet smakosze bez doświadczenia dadzą sobie radę.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Obłędna surówka w kolorowej odsłonie
Bez wątpienia surówka jest istotnym elementem obiadu. Wszakże każdy potrzebuje w codziennym jadłospisie porcji warzyw, które dostarczają nam cennych składników odżywczych. Jakiś czas temu na naszym portalu gościła wyborna surówka z selera .
Nie od dziś wiadomo, że surówka może składać się z różnych warzyw. Ogranicza nas przeważnie własna inwencja. Dziś sięgniemy po wyśmienity dodatek, w którym pierwsze skrzypce gra uwielbiana cukinia. Jakie składniki będą nam potrzebne?
-
2 cukinie
-
marchewka
-
jabłko
-
2 ogórki kiszone
-
pół cebuli
-
15 ml soku z cytryny
-
30 ml majonezu
-
30 ml jogurtu naturalnego
-
sól
-
pieprz
Kolorowa surówka z cukinii zachwyci najbliższych
Na początku cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podobnie postępujemy z jabłkiem, marchewką oraz ogórkami kiszonymi. Cebulę drobno siekamy. Cukinię posypujemy solą i odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie odcedzamy nadmiar wody .
Starte jabłko polewamy sokiem z cytryny. Rozdrobnione składniki surówki przekładamy do jednej miski. W osobnym naczyniu łączymy ze sobą majonez, jogurt, sól i pieprz. Powstały sos dodajemy do warzyw.
Wszystko starannie mieszamy. Po chwili nasza surówka będzie gotowa. Warto umieścić ją na pół godziny w lodówce, wówczas smaki się ze sobą przegryzą . Recepturę na taką surówkę można znaleźć na YouTube na kanale Przepisy Joli. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej. Wielbiciele warzywnych dodatków powinni wypróbować przepis na specjał z kapusty pekińskiej .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ekspresowy przepis na smażoną cukinię w cieście naleśnikowym
-
Rewelacyjne ogórki kiszone po koreańsku - pokocha je cała rodzina
Źródło: Przepisy Joli