Pyszna pasta z makreli z dodatkiem suszonych pomidorów
Śniadanie nie musi być nudne i nie musi oznaczać kanapek z wędliną czy serem. Dziś proponujemy wam pyszną pastę z makreli z dodatkiem suszonych pomidorów. Możecie przygotować ją wieczorem, w lodówce poleży nawet dwa dni. Jest smaczna i zdrowa, doskonała do smarowania pieczywa.
Ryby dość rzadko goszczą w naszym menu, choć są bardzo wartościowe. Zwykle myślimy o nich przy okazji obiadu, jednak mogą nam towarzyszyć już od śniadania. Wędzone ryby doskonale nadają się na kanapki. Na pieczywie można kłaść po prostu kawałki ryby lub zrobić z nich pyszną pastę. Ta druga opcja jest o tyle dobra, że wzbogacając pastę o różne dodatki, wzbogaca się jej wartość odżywczą i odmienia smak.
Na rybne pasty idealna jest zwłaszcza wędzona makrela. Jest to morska, tłusta ryba, a więc ta najwartościowsza, bo bogata w zdrowe tłuszcze i jod. Na dodatek należy do najtańszych i jest łatwo dostępna.
Pyszna pasta z makreli z dodatkiem suszonych pomidorów
Składniki:
-
1 wędzona makrela
-
2 kiszone ogórki
-
1 cebulka
-
1 jajko ugotowane na twardo
-
5-6 suszonych pomidorów z oliwy
-
natka pietruszki
-
2 łyżki majonezu
-
2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
-
sól, pieprz
Przygotowanie pasty z makreli
Z ryby zdejmij skórę, usuń kręgosłup i wszystkie ości. Mięso umieść w miseczce, rozdrobnij widelcem.
Ogórki kiszone i obraną cebulkę pokrój w małą kostkę. Jajko obierz ze skorupki, niezbyt drobno posiekaj.
Pomidory suszone osącz z oliwy, pokrój na małe kawałki. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.
Rozdrobnione składniki dodaj do ryby, wymieszaj. Majonez połącz z jogurtem, dodaj do składników pasty, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wskazówka: Suszone pomidory przed dodaniem do pasty możesz też zmiksować z łyżką oliwy. Gdy zmiksujesz je z łyżką przecieru pomidorowego, pasta nabierze wyraźniejszego smaku i intensywniejszej barwy.
Na naszej stronie znajdziecie też inne pomysły na ciekawe pasty do pieczywa. Zobacz, jak pastę jajeczną robi Ania Starmach . Poznaj też przepis na wyborną pastę z cukini i.
Źródło zdjęcia: canva/Juan Moyano
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Trzy proste patenty na mleko - nigdy nie wykipi i się nie przypali
-
Lekka, cudownie pyszna sałatka ziemniaczana bez grama majonezu
Źródło: mojkulinarnypamietnik