Smakowita zupa szczawiowa według Karola Okrasy. 1 składnik może zaskoczyć
Szukasz oryginalnego pomysłu na obiad? Przygotuj pyszną zupę szczawiową według Karola Okrasy. Jeden jej składnik może was zaskoczyć. Jaki? Jest nim gęsina, na której Okrasa gotuje wywar do zupy. Dzięki temu mięsu cała potrawa pełna jest smaku i staje się niezwykle pożywna.
Na łąkach i w ogródkach pojawiają się już młode liście szczawiu. Szkoda nie skorzystać z tego sezonowego dobrodziejstwa i nie przyrządzić z nich pysznej zupy. Doskonały przepis na szczawiową poleca niezawodny Karol Okrasa. Mało kto, tak jak on potrafi uszlachetniać smaki dobrze znanych już potraw. Tą zupą z pewnością będziecie zachwyceni.
Pyszna zupa szczawiowa według Karola Okrasy
Składniki:
-
2 gęsie uda
-
1 pęczek włoszczyzny
-
2-3 młode ziemniaki
-
2 marchewki
-
2 pietruszki
-
2 ząbki czosnku
-
olej
-
25 dag liści szczawiu
-
100 ml śmietany
-
sól, pieprz
-
4 jajka
-
1 szklanka ciemnego piwa
-
3 łyżki octu winnego
Przygotowanie zupy
Mięso oczyść, opłucz, umieść w garnku. Dodaj włoszczyznę, zalej ok. 2 l wody, zagotuj, usuń szumowinę. Dodaj trochę soli i pieprzu, gotuj całość 1,5-2 godziny na niedużym ogniu.
Ziemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz, pokrój w kostkę. Marchewki i pietruszki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Ząbki czosnku obierz, posiekaj.
W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Wsyp do niego pokrojone warzywa i czosnek, przesmaż. Wlej 1-2 chochle wywaru, smaż jeszcze chwilę.
Potem warzywa zalej pozostałym wywarem. Gotuj całość ok. 10 minut na niedużym ogniu. Dodaj opłukany i posiekany szczaw. Gotuj jeszcze 5 minut.
Śmietanę rozmieszaj z częścią gorącego wywaru, wlej do garnka z zupą. Zamieszaj, zagotuj. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Piwo wymieszaj z octem i odrobiną wody, zagotuj. Do gotującego się na małym ogniu płynu wbij jajka. Parz je ok. 3 minuty, aż białka zetną się, a żółtka pozostaną płynne.
Do każdego talerza włóż po jednym jajku i po trochu gęsiego mięsa. Zalej je zupą, od razu podawaj.
W naszym serwisie znajdziesz informacje, jak wykorzystać szczaw w kuchni . Dowiesz się też, w jaki sposób przygotować sałatkę ze szczawiu i rodzynek .
Źródło zdjęcia; canva/JuliaLototskaya Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Niezwykły przepis na naleśniki z jednego składnika. Prościej się nie da
-
Najprostsza marynata do karkówki na grilla. Mięso będzie soczyste jak marzenie
Źródło: kuchnialidla