Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > 5 najlepszych dodatków do jajek. Korzyści robią wrażenie
Renata Materlińska
Renata Materlińska 25.04.2022 19:35

5 najlepszych dodatków do jajek. Korzyści robią wrażenie

jajka
canva/hanasunrise

Jajka są smaczne i odżywcze. Poznaj jednak 5 najlepszych dodatków do jajek, dzięki którym twój organizm jeszcze bardziej zyska po zjedzonym posiłku. Te korzyści robią wrażenie, warto więc zadbać o odpowiednie połączenie jajek. Będzie smacznie, apetycznie i zdrowo.

Jajka jemy zwykle na śniadanie, ale towarzyszą nam też w kluskach, zapiekankach czy ciastach. Lubimy jednak je też za to, że doskonale smakują, nawet kiedy są jedynie ugotowane lub smażone. Nie potrzebujemy do nich nawet żadnych dodatków.

Jednak warto połączyć je z niektórymi dodatkami, dzięki którym jajeczna potrawa, stanie się dla nas o wiele zdrowsza. A trzeba dodać, że nie są to jakieś wymyślne zestawy, nie wymagają też one czasochłonnego przyrządzania. Czemu więc nie spożyć jajek właśnie w połączeniu tymi produktami?

5 najlepszych dodatków do jajek

Wiele osób pociąga już sam kolor jajek, a dokładnie żółtka. Wyraziste i słoneczne, samym widokiem dodaje nam energii. A gdy jeszcze zestawimy je z zielonym dodatkiem, jajko zamieni się w apetyczną i zdrową potrawę.

Bardzo trafionym dodatkiem do jajka jest szczypiorek. Pasuje do niego smakowo i kolorystycznie, ale też neutralizuje kwasotwórcze działanie żółtka. Poza tym szczypiorek poprawia trawienie, zwiększa apetyt i obniża ciśnienie krwi.

Inny zdrowy i również zielony dodatek do jajek to szpinak. Można z jego udziałem przyrządzić jajecznicę czy sałatkę. Szpinak jest bogaty w witaminy i wapń, a także w chlorofil, który oczyszcza nerki i wątrobę, a także w antyoksydanty, które zwiększają naszą odporność.

Kolejny dobry, zielony dodatek do jajek to awokado. Zawiera ono dużo wartościowych kwasów tłuszczowych, a także witamin i soli mineralnych. Te dwa składniki warto łączyć w sałatkach, można też na kanapce czy w paście. Dobrym dodatkiem do potraw z jaj są też pomidory. Okazuje się, że jajko uwalnia najwięcej karotenoidów w towarzystwie warzyw. Karotenoidy to naturalne barwniki, które korzystnie wpływają na wzrok, a także układ krążenia. Chronią też przed nowotworami. Likopen zawarty w pomidorach również działa przeciwnowotworowo, zwłaszcza wtedy, gdy spożywamy pomidory na ciepło. Można więc dodać te warzywa do jajecznicy.

A na koniec najbardziej zaskakujący, dobry dodatek do potraw z jaj. Są nim cytrusy. Owoce te, podobnie jak jajka, mają właściwości odchudzające. W odchudzającej sałatce warto więc oprócz jajka umieścić też kawałki grejpfruta.

Czego nie łączyć z jajkami?

A teraz czas na niekorzystne zestawy jajeczne, czyli produkty, których lepiej nie łączyć z jajkami.

Ryby — zawarta w tłustych rybach witamina B7 może być neutralizowana przez zawartą w jajkach awidynę.

Ryż — może sprawić, że jajka i cała potrawa będą dla nas ciężkostrawne.

Ziemniaki — utrudniają wchłanianie wapnia i żelaza z jajek.

Mleko — zestawione z jajkami utrudni czerpanie korzyści z obu produktów.

Sery — nadmiar białka pochodzenia zwierzęcego może się okazać dla naszego organizmu ciężki do strawienia.

Owoce — np. winogrona, śliwki, gruszki, morele zjedzone wraz z jajkami mogą nas narazić na niestrawność.

Majonez, masło i śmietana — to produkty, które zawierają dużo tłuszczu. Po zestawieniu z jajkami może on być trudniej trawiony.

W naszym serwisie znajdziecie też wskazówki, jak gotować jajka, by nie pękały. Dowiecie się także, w jaki sposób przedłużyć świeżość jaj.

jajka
jajka

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp, zywienie.abczdrowie