Smakosze.pl

canva/hanasunrise

5 najlepszych dodatków do jajek. Korzyści robią wrażenie

25 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Jajka są smaczne i odżywcze. Poznaj jednak 5 najlepszych dodatków do jajek, dzięki którym twój organizm jeszcze bardziej zyska po zjedzonym posiłku. Te korzyści robią wrażenie, warto więc zadbać o odpowiednie połączenie jajek. Będzie smacznie, apetycznie i zdrowo.

Jajka jemy zwykle na śniadanie, ale towarzyszą nam też w kluskach, zapiekankach czy ciastach. Lubimy jednak je też za to, że doskonale smakują, nawet kiedy są jedynie ugotowane lub smażone. Nie potrzebujemy do nich nawet żadnych dodatków.

Jednak warto połączyć je z niektórymi dodatkami, dzięki którym jajeczna potrawa, stanie się dla nas o wiele zdrowsza. A trzeba dodać, że nie są to jakieś wymyślne zestawy, nie wymagają też one czasochłonnego przyrządzania. Czemu więc nie spożyć jajek właśnie w połączeniu tymi produktami?

5 najlepszych dodatków do jajek

Wiele osób pociąga już sam kolor jajek, a dokładnie żółtka. Wyraziste i słoneczne, samym widokiem dodaje nam energii. A gdy jeszcze zestawimy je z zielonym dodatkiem, jajko zamieni się w apetyczną i zdrową potrawę.

Bardzo trafionym dodatkiem do jajka jest szczypiorek. Pasuje do niego smakowo i kolorystycznie, ale też neutralizuje kwasotwórcze działanie żółtka. Poza tym szczypiorek poprawia trawienie, zwiększa apetyt i obniża ciśnienie krwi.

Inny zdrowy i również zielony dodatek do jajek to szpinak. Można z jego udziałem przyrządzić jajecznicę czy sałatkę. Szpinak jest bogaty w witaminy i wapń, a także w chlorofil, który oczyszcza nerki i wątrobę, a także w antyoksydanty, które zwiększają naszą odporność.

Kolejny dobry, zielony dodatek do jajek to awokado. Zawiera ono dużo wartościowych kwasów tłuszczowych, a także witamin i soli mineralnych. Te dwa składniki warto łączyć w sałatkach, można też na kanapce czy w paście. Dobrym dodatkiem do potraw z jaj są też pomidory. Okazuje się, że jajko uwalnia najwięcej karotenoidów w towarzystwie warzyw. Karotenoidy to naturalne barwniki, które korzystnie wpływają na wzrok, a także układ krążenia. Chronią też przed nowotworami. Likopen zawarty w pomidorach również działa przeciwnowotworowo, zwłaszcza wtedy, gdy spożywamy pomidory na ciepło. Można więc dodać te warzywa do jajecznicy.

A na koniec najbardziej zaskakujący, dobry dodatek do potraw z jaj. Są nim cytrusy. Owoce te, podobnie jak jajka, mają właściwości odchudzające. W odchudzającej sałatce warto więc oprócz jajka umieścić też kawałki grejpfruta.

Czego nie łączyć z jajkami?

A teraz czas na niekorzystne zestawy jajeczne, czyli produkty, których lepiej nie łączyć z jajkami.

Ryby — zawarta w tłustych rybach witamina B7 może być neutralizowana przez zawartą w jajkach awidynę.

Ryż — może sprawić, że jajka i cała potrawa będą dla nas ciężkostrawne.

Ziemniaki — utrudniają wchłanianie wapnia i żelaza z jajek.

Mleko — zestawione z jajkami utrudni czerpanie korzyści z obu produktów.

Sery — nadmiar białka pochodzenia zwierzęcego może się okazać dla naszego organizmu ciężki do strawienia.

Owoce — np. winogrona, śliwki, gruszki, morele zjedzone wraz z jajkami mogą nas narazić na niestrawność.

Majonez, masło i śmietana — to produkty, które zawierają dużo tłuszczu. Po zestawieniu z jajkami może on być trudniej trawiony.

W naszym serwisie znajdziecie też wskazówki, jak gotować jajka, by nie pękały . Dowiecie się także, w jaki sposób przedłużyć świeżość jaj .

jajka
jajka

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp, zywienie.abczdrowie

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Tak próbują oszukać klientów Żabki. Nie dajcie się nabrać
Czytaj więcej >

Porady

Wspaniałe wieści dla grzybiarzy. Niektórzy czekali na to cały rok
Czytaj więcej >

Porady

Wrzuć orzechy do gorącej wody. Efekt przejdzie najśmielsze pojęcie
Czytaj więcej >

Porady

Czy w piątek po Bożym Ciele można jeść mięso? Arcybiskup zabrał głos
Czytaj więcej >

Porady

Tania i zdrowa ryba niesłusznie pomijana. Jej zalety odbierają mowę
Czytaj więcej >

Porady

Bosacka pokazała jak przyrządzić szparagi. Szybko i bez strat cennych składników
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ten błąd przy kiszeniu ogórków może dużo kosztować. Szybko pojawi się na nich pleśń
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy trzeba rozbijać karkówkę na grilla? Zdania są podzielone, ale tylko jedni mają rację
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Polskie truskawki uchodzą za najlepsze na świecie. Bosacka wyjaśniła dlaczego
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dlaczego mistrzowie kuchni dorzucają kapustę do rosołu? Powód jest oczywisty
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kucharz w Pytaniu na śniadaniu pokazał jak gotować ryż. Mnóstwo Polaków było w błędzie
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka z ważnym apelem odnośnie kupowania lodów. Większość osób nie ma o tym pojęcia
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ten błąd przy kiszeniu ogórków może dużo kosztować. Szybko pojawi się na nich pleśń
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy trzeba rozbijać karkówkę na grilla? Zdania są podzielone, ale tylko jedni mają rację
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Polskie truskawki uchodzą za najlepsze na świecie. Bosacka wyjaśniła dlaczego
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dlaczego mistrzowie kuchni dorzucają kapustę do rosołu? Powód jest oczywisty
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kucharz w Pytaniu na śniadaniu pokazał jak gotować ryż. Mnóstwo Polaków było w błędzie
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka z ważnym apelem odnośnie kupowania lodów. Większość osób nie ma o tym pojęcia
Czytaj więcej >