Najprostsza marynata do karkówki na grilla. Mięso będzie soczyste jak marzenie
![karkówka w marynacie](https://images.iberion.media/images/1920/29q6_H_Cde_A9_GQK_Te_Vq_D5e7_A_Projekt_bez_tytulu_2022_04_25_T160133_925_7c9be7766b.jpg)
Planujecie mięsną ucztę na świeżym powietrzu? Poznajcie najprostszą marynatę do karkówki na grilla. Dzięki niej mięso będzie soczyste jak marzenie, a także niezwykle kruche, miękkie i smaczne. Do jej przygotowania wystarczą popularne warzywa i sosy oraz trochę przypraw.
Karkówka jest jednym z najbardziej lubianych kawałków mięsa, które trafia na ruszt. Dzięki temu, że zawiera trochę tłuszczyku, zwykle wychodzi smaczna i soczysta. By jednak mieć gwarancję, że będzie idealna, warto ją wcześniej zamarynować.
W skład marynaty wchodzą zwykle przyprawy, zioła i kwaśny składnik. Ten ostatni sprawia, że mięso po upieczeniu jest kruche, miękkie i soczyste. Taką funkcję może pełnić wino, ocet czy też musztarda lub keczup, które ocet zawierają. Dopełnieniem marynaty jest olej lub oliwa, w których dobrze uwydatniają się smaki wszystkich dodatków.
Najprostsza marynata do karkówki na grilla
Składniki:
4 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
3 łyżki keczupu
1 łyżka musztardy
1/3 szklanki oleju rzepakowego
Przygotowanie marynaty
Ząbki czosnku obierz, przepuść przez praskę wprost do miski. Cebulę obierz, pokrój w piórka, dodaj do czosnku.
Do miski wsyp też przyprawy. Dodaj keczup, musztardę i olej, dokładnie zblenduj wszystkie składniki.
Karkówkę pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Możesz je też lekko rozbić kuchennym młotkiem.
Plastry mięsa włóż do marynaty, dokładnie całość wymieszaj, by karkówka była pokryta płynem.
Naczynie z karkówką przykryj, wstaw na dobę do lodówki. W tym czasie mięso dwa razy obróć.
Po więcej inspiracji na karkówkę zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziecie tam przepis na karkówkę w miodowo-musztardowej marynacie, a także na karkówkę w marynacie z coli.
![karkówka](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/7i9RmEpEfbNkBNagVMAncf/8eb9d56f4cb84961ead90632814a862b/Projekt_bez_tytu__u_-_2022-04-25T163846.636.jpg)
Źródło zdjęcia: canva/fpwing
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wyborne gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną. Każdy skusi się na dokładkę
Obłędne kartacze z kapustą i grzybami. O niebo lepsze od tradycyjnych
Orzeźwiająca pasta kanapkowa z rzodkiewką. Świeży i pikantny dodatek do pieczywa
Źródło: okolokuchennie.blogspot
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![faszerowany mięsem ziemniak](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_faszerowane_0597d12534.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kiszone_e5ed093334.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![placki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/placki_5e935674b4.jpg)
![marynowana cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/marynowana_cukinia_113c023072.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![Zupa z fasolki](https://images.iberion.media/images/origin/Zupa_z_fasolki_31631ca9f1.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![ketchup](https://images.iberion.media/images/origin/ketchup_z_cukinii_9660106c36.jpg)
![SARS-COV-2 JN1](https://images.iberion.media/images/origin/COVID_19_fot_Pxhere_DALL_E_d5e75031d4.png)
![danie z pieczarek i żelatyny](https://images.iberion.media/images/origin/pieczarki_6e57a9869f.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![suche pięty](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_34_d19b63d583.jpg)
![Lanckorona](https://images.iberion.media/images/origin/lanckorona_4f0997e243.jpg)
![Misheel Jargalsaikhan](https://images.iberion.media/images/origin/Misheel_Jargalsaikhan_fot_KA_Pi_F_0e4ceaa9e1.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![skutki ulewy](https://images.iberion.media/images/origin/mat_sluzb2_1_f5533993f6.jpg)
![Andrzej z Plutycz](https://images.iberion.media/images/origin/Andrzej_z_Plutycz_9d20d7491a.jpg)
![NFZ a składka zdrowotna](https://images.iberion.media/images/origin/Canva_7c072182a7.png)
![Lotto](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T080401_614_7993dfdd20.png)