Smakosze.pl

canva/MartinFredy

Najprostsza marynata do karkówki na grilla. Mięso będzie soczyste jak marzenie

25 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Planujecie mięsną ucztę na świeżym powietrzu? Poznajcie najprostszą marynatę do karkówki na grilla. Dzięki niej mięso będzie soczyste jak marzenie, a także niezwykle kruche, miękkie i smaczne. Do jej przygotowania wystarczą popularne warzywa i sosy oraz trochę przypraw.

Karkówka jest jednym z najbardziej lubianych kawałków mięsa, które trafia na ruszt. Dzięki temu, że zawiera trochę tłuszczyku, zwykle wychodzi smaczna i soczysta. By jednak mieć gwarancję, że będzie idealna, warto ją wcześniej zamarynować.

W skład marynaty wchodzą zwykle przyprawy, zioła i kwaśny składnik. Ten ostatni sprawia, że mięso po upieczeniu jest kruche, miękkie i soczyste. Taką funkcję może pełnić wino, ocet czy też musztarda lub keczup, które ocet zawierają. Dopełnieniem marynaty jest olej lub oliwa, w których dobrze uwydatniają się smaki wszystkich dodatków.

Najprostsza marynata do karkówki na grilla

Składniki:

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 cebula

  • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • 1 łyżeczka soli

  • 3 łyżki keczupu

  • 1 łyżka musztardy

  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego

Przygotowanie marynaty

Ząbki czosnku obierz, przepuść przez praskę wprost do miski. Cebulę obierz, pokrój w piórka, dodaj do czosnku.

Do miski wsyp też przyprawy. Dodaj keczup, musztardę i olej, dokładnie zblenduj wszystkie składniki.

Karkówkę pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Możesz je też lekko rozbić kuchennym młotkiem.

Plastry mięsa włóż do marynaty, dokładnie całość wymieszaj, by karkówka była pokryta płynem.

Naczynie z karkówką przykryj, wstaw na dobę do lodówki. W tym czasie mięso dwa razy obróć.

Po więcej inspiracji na karkówkę zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziecie tam przepis na karkówkę w miodowo-musztardowej marynacie , a także na karkówkę w marynacie z coli .

karkówka
karkówka

Źródło zdjęcia: canva/fpwing

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: okolokuchennie.blogspot

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Lepiej moczyć kajzerkę na mielone w wodzie, czy w mleku? Dla Gessler wybór jest jasny
Czytaj więcej >

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]