Planujecie mięsną ucztę na świeżym powietrzu? Poznajcie najprostszą marynatę do karkówki na grilla. Dzięki niej mięso będzie soczyste jak marzenie, a także niezwykle kruche, miękkie i smaczne. Do jej przygotowania wystarczą popularne warzywa i sosy oraz trochę przypraw.
Karkówka jest jednym z najbardziej lubianych kawałków mięsa, które trafia na ruszt. Dzięki temu, że zawiera trochę tłuszczyku, zwykle wychodzi smaczna i soczysta. By jednak mieć gwarancję, że będzie idealna, warto ją wcześniej zamarynować.
W skład marynaty wchodzą zwykle przyprawy, zioła i kwaśny składnik. Ten ostatni sprawia, że mięso po upieczeniu jest kruche, miękkie i soczyste. Taką funkcję może pełnić wino, ocet czy też musztarda lub keczup, które ocet zawierają. Dopełnieniem marynaty jest olej lub oliwa, w których dobrze uwydatniają się smaki wszystkich dodatków.
Najprostsza marynata do karkówki na grilla
Składniki:
4 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
3 łyżki keczupu
1 łyżka musztardy
1/3 szklanki oleju rzepakowego
Przygotowanie marynaty
Ząbki czosnku obierz, przepuść przez praskę wprost do miski. Cebulę obierz, pokrój w piórka, dodaj do czosnku.
Do miski wsyp też przyprawy. Dodaj keczup, musztardę i olej, dokładnie zblenduj wszystkie składniki.
Karkówkę pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Możesz je też lekko rozbić kuchennym młotkiem.
Plastry mięsa włóż do marynaty, dokładnie całość wymieszaj, by karkówka była pokryta płynem.
Naczynie z karkówką przykryj, wstaw na dobę do lodówki. W tym czasie mięso dwa razy obróć.
Po więcej inspiracji na karkówkę zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziecie tam przepis na karkówkę w miodowo-musztardowej marynacie , a także na karkówkę w marynacie z coli .

Źródło zdjęcia: canva/fpwing
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wyborne gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną. Każdy skusi się na dokładkę
Obłędne kartacze z kapustą i grzybami. O niebo lepsze od tradycyjnych
Orzeźwiająca pasta kanapkowa z rzodkiewką. Świeży i pikantny dodatek do pieczywa
Źródło: okolokuchennie.blogspot