Pyszna zupa z dyni z dodatkiem sera feta
Jeśli masz ochotę na mocno warzywną zupę, zapraszamy na krem z dyni. Oprócz dyni zawiera też inne warzywa, a także rozgrzewające przyprawy. Dzięki temu jest doskonała na jesienne dni. Przygotuj razem z nami pyszną zupę z dyni z dodatkiem sera feta.
Zupa z dyni z reguły jest delikatna. Wyraźnego smaku i aromatu można jej dodać odpowiednimi przyprawami. Ser feta charakteryzuje się wyraźnym, słonym smakiem. Dlatego dobrze komponuje się z mało wyrazistymi składnikami. Wzmacnia ich smak i dodaje im charakteru. Właśnie tak zadziała na naszą jesienną, dyniową zupę.
Pyszna zupa z dyni z dodatkiem sera feta
Składniki:
-
1 kg miąższu dyni
-
2 bataty lub 4 średniej wielkości ziemniaki
-
2 marchewki
-
1 cebula
-
1 łyżka oleju
-
1 łyżka masła
-
3 ząbki czosnku
-
1,5 l bulionu
-
kawałek świeżego imbiru, ok. 3-4 cm
-
curry
-
słodka papryka
-
kumin
-
cynamon
-
sól, pieprz
-
15 dag sera feta
Przygotowanie zupy z dyni
Oczyszczony miąższ dyni pokrój w kostkę. Bataty i marchewki obierz, opłucz, również pokrój w kostkę.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej z dodatkiem masła, wsyp cebulę, przesmaż ją, a potem zeszklij.
Do cebuli dodaj warzywa, przesmaż. Smaż kilka minut, pod koniec dodaj posiekany czosnek i imbir oraz po trochu curry, kuminu, papryki i cynamonu. Całość chwilę przesmaż.
Warzywa w garnku zalej gorącym bulionem. Zagotuj, a potem gotuj jeszcze ok. 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Zupę zmiksuj na jednolity krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Rozlej do talerzy, posyp pokrojonym w kostkę serem feta.
Po więcej przepisów na pyszne, ciekawe zupy, zapraszamy na naszą stronę. Szczególnie polecamy przepis na bezmięsną zupę fasolową , a także na rozgrzewającą zupę z bakłażana i soczewicy .
Źródło zdjęcia: canva/Olga Yastremska's Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se