Smakosze.pl Przepisy Pyszna zupa z dyni z dodatkiem sera feta
canva/NataBene

Pyszna zupa z dyni z dodatkiem sera feta

4 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli masz ochotę na mocno warzywną zupę, zapraszamy na krem z dyni. Oprócz dyni zawiera też inne warzywa, a także rozgrzewające przyprawy. Dzięki temu jest doskonała na jesienne dni. Przygotuj razem z nami pyszną zupę z dyni z dodatkiem sera feta.

Zupa z dyni z reguły jest delikatna. Wyraźnego smaku i aromatu można jej dodać odpowiednimi przyprawami. Ser feta charakteryzuje się wyraźnym, słonym smakiem. Dlatego dobrze komponuje się z mało wyrazistymi składnikami. Wzmacnia ich smak i dodaje im charakteru. Właśnie tak zadziała na naszą jesienną, dyniową zupę.

Pyszna zupa z dyni z dodatkiem sera feta

Składniki:

  • 1 kg miąższu dyni

  • 2 bataty lub 4 średniej wielkości ziemniaki

  • 2 marchewki

  • 1 cebula

  • 1 łyżka oleju

  • 1 łyżka masła

  • 3 ząbki czosnku

  • 1,5 l bulionu

  • kawałek świeżego imbiru, ok. 3-4 cm

  • curry

  • słodka papryka

  • kumin

  • cynamon

  • sól, pieprz

  • 15 dag sera feta

Przygotowanie zupy z dyni

Oczyszczony miąższ dyni pokrój w kostkę. Bataty i marchewki obierz, opłucz, również pokrój w kostkę.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej z dodatkiem masła, wsyp cebulę, przesmaż ją, a potem zeszklij.

Do cebuli dodaj warzywa, przesmaż. Smaż kilka minut, pod koniec dodaj posiekany czosnek i imbir oraz po trochu curry, kuminu, papryki i cynamonu. Całość chwilę przesmaż.

Warzywa w garnku zalej gorącym bulionem. Zagotuj, a potem gotuj jeszcze ok. 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Zupę zmiksuj na jednolity krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Rozlej do talerzy, posyp pokrojonym w kostkę serem feta.

Po więcej przepisów na pyszne, ciekawe zupy, zapraszamy na naszą stronę. Szczególnie polecamy przepis na bezmięsną zupę fasolową , a także na rozgrzewającą zupę z bakłażana i soczewicy .

ser feta
ser feta

Źródło zdjęcia: canva/Olga Yastremska's Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy