Bezmięsna zupa fasolowa - przepis krok po kroku
Fasolowa jest jedną z najbardziej rozgrzewających i treściwych zup. Zwyczajowo przygotowuje się ją z dodatkiem aromatycznej kiełbaski. Można jednak przyrządzić ją bez tego składnika. Wystarczy, że przyprawimy ją wędzoną papryką, która nada jej charakteru i delikatnego, mięsnego posmaku. Spróbujcie koniecznie.
W sezonie jesienno-zimowym rozgrzewające zupy — takie jak ta wegańska fasolowa — powinny na stałe zagościć w naszym kulinarnym repertuarze. Odrobina wysiłku związanego z moczeniem sycących i bogatych w białko strączków naprawdę się opłaci. Smak tej potrawy jest niesamowity, a zawdzięczamy go pysznie słodkiej papryce wędzonej.
Przepis na aromatyczną zupę fasolową
Składniki:
300 g fasoli Jaś
2 średnie marchewki
1 nieduża pietruszka
mały por
pół kilograma ziemniaków
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Fasolę płuczemy i zalewamy wodą. Moczymy ją przez 12 godzin. Najlepiej jest zalać ją wodą wieczorem, dzień przed gotowaniem zupy. Zmieniamy wodę i gotujemy strączki przez 2 godziny.
Warzywa obieramy i kroimy, cebulę i czosnek siekamy. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę. Lekko ją szklimy, po czym dodajemy czosnek, a po około 2 minutach marchew, pietruszkę, pora i ziemniaki.
Dusimy wszystko przez 7 minut, często mieszając. Dodajemy fasolę i wodę z jej gotowania. Całość solimy i doprawiamy majerankiem. Gotujemy do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
Trzy chochle zupy, zawierające dużo fasoli, przekładamy do blendera i miksujemy. To pomoże nam zagęścić zupę. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku papryką wędzoną oraz pieprzem. Przed podaniem danie posypujemy natką pietruszki.
Sprawdźcie też inne receptury na fasolę. Z tego przepisu przy gotujecie pyszną fasolkę po bretońsku, która skradnie wasze serca. Tu natomiast znajdziecie sposób na wyjątkową pastę kanapkową z dodatkiem tych nasion.
Źródło zdjęcia: canva/-lvinst-
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: praktykulinarni