Kremowe ciasto bez pieczenia o krówkowo-śmietanowym smaku
Któż z nas nie lubi prostych w przygotowaniu i smacznych deserów? Śmietankowe ciasto bez pieczenia zdecydowanie można zaliczyć do tej kategorii. Jest przy tym delikatne i wyjątkowo smaczne.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pyszne ciasto o śmietankowym smaku
Składniki na ciasto:
400 g ulubionych herbatników maślanych
1 puszka gotowej masy o smaku kajmakowym, waniliowym lub toffi
100 g gorzkiej czekolady, najlepiej o zawartości kakao powyżej 60% (opcjonalnie)
Składniki na krem śmietanowy:
500 ml śmietany kremówki 30%
opakowanie serka mascarpone (250 g)
3 łyżki cukru pudru
Składniki na krem budyniowy:
200 g masła
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
2 łyżki cukru
650 ml mleka
½ łyżeczki naturalnego ekstraktu migdałowego lub amaretto (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Masło wyjmujemy z lodówki, by doprowadzić je do temperatury pokojowej. Proszek budyniowy rozprowadzamy w 125 ml zimnego mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, a następnie dodajemy do niego mieszankę budyniową. Mieszamy do czasu, aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników. Kajmak w puszce mieszamy na jednolitą masę i rozsmarowujemy go na spodzie. Przykrywamy kolejną porcją ciastek.
Masło ucieramy. Miksując, powoli, łyżka po łyżce, dodajemy zimny budyń i ekstrakt migdałowy, jeśli go używamy. Mieszamy do uzyskania gładkiego kremu, który umieszczamy na drugiej warstwie herbatników i przykrywamy trzecią ich porcją.
Schłodzoną kremówkę i serek mascarpone wkładamy do miski, wsypujemy cukier puder i miksujemy aż powstanie gęsty krem. Przenosimy na ciasto, a wierzch posypujemy starta czekoladą. Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na całą noc.
Polecamy inne pyszne desery. Spróbujcie koniecznie ekspresowego tiramisu oraz receptury na wyjątkowo soczyste jabłka w cieście od babci Marysi.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło zdjęcia: canva/yulia-HandmadePictures
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: waniliaikardamon