Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kremowe ciasto bez pieczenia o krówkowo-śmietanowym smaku

Kremowe ciasto bez pieczenia o krówkowo-śmietanowym smaku

Ciasto przekładane kremem
canva/zia_shusha

Któż z nas nie lubi prostych w przygotowaniu i smacznych deserów? Śmietankowe ciasto bez pieczenia zdecydowanie można zaliczyć do tej kategorii. Jest przy tym delikatne i wyjątkowo smaczne.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pyszne ciasto o śmietankowym smaku

Składniki na ciasto:

  • 400 g ulubionych herbatników maślanych

  • 1 puszka gotowej masy o smaku kajmakowym, waniliowym lub toffi

  • 100 g gorzkiej czekolady, najlepiej o zawartości kakao powyżej 60% (opcjonalnie)

Składniki na krem śmietanowy:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%

  • opakowanie serka mascarpone (250 g)

  • 3 łyżki cukru pudru

Składniki na krem budyniowy:

  • 200 g masła

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

  • 2 łyżki cukru

  • 650 ml mleka

  • ½ łyżeczki naturalnego ekstraktu migdałowego lub amaretto (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Masło wyjmujemy z lodówki, by doprowadzić je do temperatury pokojowej. Proszek budyniowy rozprowadzamy w 125 ml zimnego mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, a następnie dodajemy do niego mieszankę budyniową. Mieszamy do czasu, aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników. Kajmak w puszce mieszamy na jednolitą masę i rozsmarowujemy go na spodzie. Przykrywamy kolejną porcją ciastek.

Masło ucieramy. Miksując, powoli, łyżka po łyżce, dodajemy zimny budyń i ekstrakt migdałowy, jeśli go używamy. Mieszamy do uzyskania gładkiego kremu, który umieszczamy na drugiej warstwie herbatników i przykrywamy trzecią ich porcją.

Schłodzoną kremówkę i serek mascarpone wkładamy do miski, wsypujemy cukier puder i miksujemy aż powstanie gęsty krem. Przenosimy na ciasto, a wierzch posypujemy starta czekoladą. Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na całą noc.

Polecamy inne pyszne desery. Spróbujcie koniecznie ekspresowego tiramisu oraz receptury na wyjątkowo soczyste jabłka w cieście od babci Marysi.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

Herbatniki
Herbatniki

Źródło zdjęcia: canva/yulia-HandmadePictures

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: waniliaikardamon

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Przepis Ciasto